Хиляди бразилци излязоха на протест с искане за импийчмънт на Дилма Русеф

Хиляди хора излязоха на демонстрации в Бразилия с искане за импийчмънт на президентката Дилма Русеф. Правителство ѝ е преследвано от тежък корупционен скандал и слаби икономически резултати, напомнят експерти.

По данни на бразилски медии най-многочисленият протест е бил в Сао Пауло - според различни оценки в него са се включили между 30 и 80 хиляди души. По-малки демонстрации имаше в други градове, сред които столицата Бразилия и Рио де Жанейро.

Анализатори напомнят, че участието в протестите не беше толкова масово, както по-рано през годината. През август по улиците излязоха стотици хиляди хора, а през март - около един милион.

Председателят на долната камара на парламента Едуардо Куня откри процедура за импийчмънт на 2 декември, която по-късно беше замразена до 16 декември. Тогава Конгресът обсъди твърденията на опозицията, че Русеф е нарушила бюджетните закони, за да увеличи разходите по време на кампанията за преизбирането си през 2014 г.

Експерти отбелязват, че много бразилци са по-недоволни от най-тежката икономическа рецесия за последните 25 години, която обхвана страната, както и от корупционния скандал в държавната нефтена компания "Петробраз", в който са замесени съюзници на президента. Русеф не е обект на разследване по конкретния скандал, но много бразилци се питат как може тя да не е знаела за корупцията, след като е била председател на компанията от 2003 до 2010 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят