Посланикът на Франция изнася лекция пред студенти във ВТУ

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан в сряда ще изнесе лекция пред студенти от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" на тема "Променената политическа реалност в Европа и влиянието й върху младежката мобилност".

По време на работна среща дипломатът и ректорът на учебното заведение проф. Христо Бонджолов ще обсъдят сътрудничеството между ВТУ и университети във Франция, както и бъдещи съвместни инициативи.

"В момента във великотърновския ВУЗ се обучават с френски език 75 души в специалностите Романистика, Приложна лингвистика с френски и втори чужд език, Приложна лингвистика с френски като втори чужд език, Български и френски език, История и френски език и Френска филология - бакалавърски програми и в магистърските програми Транаслатология с френски език, Транслатология с френски и втори чужд език", уточниха от висшето училище в старата столица.

Четирима студенти от френски университети се обучават във ВТУ по програма Еразъм+ в Английска филология и Изобразително изкуство, a 9 студенти от великотърновския ВУЗ се образоват във френски университети. Сключени са 14 договора по програма Еразъм + с университети във Франция.

Френският посланик ще присъства на церемония по връчване на почетното звание "Рицар на Академичните палми" на доц. д-р Иванка Попова, дългогодишен преподавател в катедра "Романистика". Тя е удостоена със званието с декрет на Премиер-министъра на Франция от 4 юли 2013 г., по предложение на Министъра на образованието на Франция за нейните педагогически и научни заслуги, както и за ангажираността й в преподаването на френския език и култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони