Интензивен трафик през всички пунктове на границата с Румъния

Саудитска Арабия освободи задържан ирански танкер

Космическият център в Хюстън отпразнува 50 години от кацането на Луната

Ето какво ще е времето днес

На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Линейката ще идва до 8, 20 или 120 минути

Днес влиза в сила новият стандарт за Бързата помощ

Здравният и социалният министър завършват промените в ТЕЛК

„Трогна ме подкрепата, която ми оказаха тези дни лекарският, зъболекарският, фармацевтичният съюз и университетските болници. С тези хора се караме, „биеме“, но стигаме до консенсус и правим реформата“.

Това заяви вчера пред „Труд“ д-р Петър Москов след като оповести решението си да остане на поста здравен министър, но се оттегля като зам.председател на ДСБ.

Със същото наложено темпо досега, той ще продължи работата си по промяна на нормативните актове. Още днес ще подпише новият стандарт за спешната помощ, който влиза в сила веднага. Според него линейката ще пристига при пациента от 8 до 120 минути според състоянието му. А то ще се определя с кодове. При код „червено“ реанимобилът ще достига българина с пряка опасност за живота (като инфаркт, инсулт, изпадане в безсъзнание) до 8 минути. При код „жълто“ – между 8 и 20 минути, тъй като рискът за болния е непряк, а потенциален (например ако пациенти са били изпаднали безсъзнание, но вече не са), и от 20 до 120 мин при хора с код „зелено“, защото те са с минимална спешност, стабилни са и не са в животозастрашаващо състояние. Такъв пример са пациентите с чувство за изтръпване на крайници, за сърдечна аритмия или с нервно-психически разстройства.

„В края на следващата седмица със социалния министър Ивайло Калфин ще сме готови с промените в ТЕЛК, които ще бъдат записани с нови текстове в Закона за здравето“, каза още за „Труд“ д-р Москов. С поправките експертизата за работоспособността се разделя на две: медицинска – т.е. оценява се степента за здравето на българина, и социална – какъв труд освидетелстваният би могъл да изпълнява.

„До края на годината ще е готова и наредбата за сключването на договори на НЗОК с лечебни заведения в районите, в които има излишък от болнични легла според Националната здравна карта. Създаването й върви по план, тя не изостава“, заяви министърът. Той отказа да посочи подробности на какъв принцип ще се отсяват договорните партньори, но засега се знае, че 3000 легла за активно лечение ще бъдат съкратени, а още 3000 ще се превърнат в такива за продължително лечение.

Здравното министрество очаква одобрение от Брюксел за готвените поправки за паралелния износ на лекарства (б. р. – доставени за България медикаменти се препродават много по-скъпо в държави от Западна Европа), за да не се наложи в последствие да се отказваме от тях. А през януари правителството ще разгледа новия данък „вредни храни“. Възможно е заради съгласувателните процедури, а и ако народните представители решат, той да не влезе в сила от 1 юли, а от по-късна дата. „Това ще кажат депутатите“, завърши министър Москов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.