Ромска организация с награда за задържането на деца в училище

Австрийското федерално министерство за Европа, интеграция и външните работи награди Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново за постижения в намаляване на отпадането на ученици от училище. Призът е за реализираната програма "Всеки ученик може да бъде отличник".

Призът бе връчен в понеделник на неправителствената организация от заместник-посланикът на Австрия Томас Щьолцл. Церемонията се състоя в Основно училище "П. Р. Славейков" в лясковското село Джюлюница, което е едно от водещите школа в този проект.

Призът е присъден на Център "Амалипе" от независимо жури от седем експерти. Високата оценка е за въвеждането на междукултурния елемент в българската образователна система, който представлява впечатляващ подход за запазване и обновяване на културната идентичност на ромската общност, като в същото време значително влияе на междукултурния диалог и разбирателство.

Проектът "Всеки ученик може да бъде отличник" е насочен към предотвратяване на отпадането на ромските деца от школата в задължителна училищна възраст. "Дейностите по проекта също са предназначени за решаване на проблема с големия брой отсъствия, ниските оценки в училище, относително малкия процент на ромски ученици, продължили образованието си в средни училища и завършилите гимназия, липсата на участие на ромски родители в училищния живот и управлението на училищните структури", обяснява председателят на Център "Амалипе" Деан Колев.

Той допълва, че проектът се основава на богатия опит на неправителствената органвизация за въвеждането на предмета "Ромски фолклор и култура" в учебната програма и програмата за намаляване на отпадането на ромските деца от училище, които се прилагат в рамките на 3 - годишен период в над 170 училища в цяла България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони