Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Ромска организация с награда за задържането на деца в училище

Австрийското федерално министерство за Европа, интеграция и външните работи награди Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново за постижения в намаляване на отпадането на ученици от училище. Призът е за реализираната програма „Всеки ученик може да бъде отличник“.

Призът бе връчен в понеделник на неправителствената организация от заместник-посланикът на Австрия Томас Щьолцл. Церемонията се състоя в Основно училище „П. Р. Славейков“ в лясковското село Джюлюница, което е едно от водещите школа в този проект.

Призът е присъден на Център „Амалипе“ от независимо жури от седем експерти. Високата оценка е за въвеждането на междукултурния елемент в българската образователна система, който представлява впечатляващ подход за запазване и обновяване на културната идентичност на ромската общност, като в същото време значително влияе на междукултурния диалог и разбирателство.

Проектът „Всеки ученик може да бъде отличник“ е насочен към предотвратяване на отпадането на ромските деца от школата в задължителна училищна възраст. „Дейностите по проекта също са предназначени за решаване на проблема с големия брой отсъствия, ниските оценки в училище, относително малкия процент на ромски ученици, продължили образованието си в средни училища и завършилите гимназия, липсата на участие на ромски родители в училищния живот и управлението на училищните структури“, обяснява председателят на Център „Амалипе“ Деан Колев.

Той допълва, че проектът се основава на богатия опит на неправителствената органвизация за въвеждането на предмета „Ромски фолклор и култура“ в учебната програма и програмата за намаляване на отпадането на ромските деца от училище, които се прилагат в рамките на 3 – годишен период в над 170 училища в цяла България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.