Руски катери са принудили турски кораб в Черно море да промени маршрута си

Плаващ под турски флаг кораб е възпрепятствал преместването на сондажни платформи на "Черноморнефтегаз" в нарушение на международните правила, след което катер на руската гранична служба и ракетен катер на Черноморския флот са принудили кораба да промени курса си, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на компанията.

Две сондажни платформи на държавната компания "Черноморнефтегаз", във връзка със сложната международна обстановка са били преместени от Одеското газово находище в руски териториални води. При предвижването на конвоя от плавателни съдове с теглени плавателни обекти се появил „неизвестен търговски кораб под турски флаг“, пише "Фокус".

„Действайки в нарушение на международните правила за предупреждение за опасност от сблъсък на кораби в морето и общоприетите норми за морско корабоплаване, турският кораб не е дал път на конвоя, пресичащ пътя му, и направил опит да спре на пътя му на движение, което е създало извънредна ситуация. Капитанът на турския кораб не е осъществил радиоконтакт със съпровождащите кораби и не е отговорил на повикванията“, се казва в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят