Доктор отличник лекува пациенти и общински болежки

Един от 100-те най-добри джипита за 2015 г. работи в Монтана

Реформите в здравеопазването като че ли се правят на парче, смята медикът

Доктор Людмил Джурджов е общопрактикуващ лекар в Монтана и един от 100-те най-добри джипита за 2015 г. в България. “Не зная по какви критерии съм избран за този приз. След като са ме наградили, значи са оценили работата ми, и благодаря за това. За мен обаче най-важни са благодарността на пациента и доверието му”, казва доктор Джурджов.

Пред кабинета му в Общинската поликлиника на Монтана почти винаги има хора. Свършат ли, докторът се заема със задачите в общинския съвет, където е вече трети мандат. А после се връща в кабинета, защото са дошли нови пациенти. “Не е лесно, но не се оплаквам. Харесвам работата си, сам съм я избрал и не съжалявам”, казва 53-годишният медик.

“От 15 години със съпругата ми сме избрали д-р Джурджов за личен лекар и сме много доволни. Когато трябва, ни праща при специалист. А когато оперираха жена ми, 3 месеца идваше в къщи да я преглежда”, хвали личния си лекар 85-годишният Живко Дочовски.

Към лекарската професия Джурджов се насочил в последните класове на математическата гимназия в Монтана (тогава - Михайловград). Кандидатствал в Медицинската академия в Плевен, приели го и завършил през 1988 г. По разпределение работил като патоанатом, а след това постъпил във вътрешното отделение на болницата в Монтана и записал специализация по вътрешни болести. Когато приключвал специализацията, се заговорило за здравна реформа и общопрактикуващи лекари.

“Веднага започнах специализация по обща медицина, а с още осем колеги регистрирахме групова практика “Медик ООД”, в която работим и до днес. Тя е една от първите в България”, гордее се монтанският лекар.

Д-р Джурджов има близо 2000 пациенти, от които обаче около 300 са неосигурени. “Държавата не прави нищо, за да реши този проблем. Социалното министерство трябва да помага, вкл. да плаща осигуровките на тези, които не могат да работят. Останалите трябва да бъдат принудени да си плащат. Не може 15 г. да не внасяш сигуровки, като се разболееш да платиш 600-700 лв. и да получиш лечение за десетки хиляди”, възмущава се джипито.

Сред пациентите му има от деца до столетници, жители на общината. Един от най-колоритните му пациенти до неотдавна е бил мъж на 103 години. “Беше в доста добро здраве. Търсеше ме единствено за профилактични прегледи и като го заболят костите. А аз го пращах за възстановяване на минералните бани във Вършец”, смее се д-р Джурджов. Но признава, че повечето от пациентите му не са в такава кондиция. Северозападният човек страда основно от сърдечносъдови и онкологични заболявания. А част от причините за лошото му здраве са безработицата и бедността, категоричен е медикът.

Докторът не е доволен от родното здравеопазване. “Реформите, като че ли се правят на парче, без ясна концепция”, смята медикът. Един от проблемите според него е, че държавата отделя твърде малко средства за първична и извъболнична помощ, а по препоръка на Световната банка за тях трябва да се дават 20-30% от средствата за здравеопазване. “При нас този дял е едва 6-7%. Така вместо заболяванията на хората да се откриват и лекуват при възникването им, се хвърлят много пари за лечение на хронични заболявания, а там успехът вече е много по-труден. Затова пък доста депутати си откриха нови болници - там са парите”, казва д-р Джурджов.

Необходимо е и преразглеждане на условията и заплащането на лекарите, защото все повече медици, включително и общопрактикуващи, напускат България. И ако продължава така, до десетина години ще трябва да си внасяме и джипита, предупреждава Джурджов.

Болестите на хората и на държавата са свързани, родени са от бедност и неграмотност, от дългогодишно занемаряване на проблемите и очаквания друг да ги реши, убеден е лекарят. Затова се е заел и с обществена дейност и политика. Председател е на сдружението на общопрактикуващите лекари в област Монтана и зам.-шеф на Регионалната колегия на лекарския съюз. Вече десет години е и общински съветник от ГЕРБ и активно участва в решаването на проблемите на града и района.

“Не може всички да се оплакваме и да чакаме някой да промени живота ни, сами трябва да го правим”, убеден е медикът. А между заседанията на съвета и прегледите на пациенти записва курсове и специализации, защото медицината се развива и за да си полезен на пациентите, трябва да си в крак с постиженията й, смята д-р Джурджов.

Заради добрите лекари практиката “Медик “ в Монтана от години е обявена за база за подготовка на специалисти по обща медицина. И вече 15 джипита от Северозапада са преминали обучение в нея.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве