Ортопед помага на „малки” деца да пораснат

Заради болестни промени в растежа един на 50 000 българи в зряла възраст достига едва 130 см

Шест българчета, страдащи от рядката болест апондроплазия, са пораснали благодарение на варненския ортопед д-р Мирослав Живков. Заболяването засяга едно на всеки 50 000 новородени. То причинява промени в растежа на хрущялите, така че в зряла възраст ръстът на поразените достига едва до 120-130 см.

Медикът от многопрофилната болница “Св. Анна” във Варна е първият у нас, който удължава крайниците на деца с апондроплазия. Извършва го чрез най-модерните прилагани в света методи, след като е преминал обучения в престижни клиники в Англия, Турция и САЩ, защитени със сертификат за извършване на сложните интервенции. В практиката си д-р Живков има случай на повишаване на ръста и изправяне на крайниците на 13-годишно дете с цели 18 см само за един от трите етапа, през които се извършва хирургичното лечение.

От броени дни ортопедът работи с поредната си малка пациентка. Тя е на 6 годинки, от Благоевград е и е висока едва 94 см. За половин година чрез поставянето на последно поколение външни фиксатори, платени от Фонда за лечение на деца, момиченцето ще порасне с 12 см, а след следващите две интервенции - с още 28 см. “Методът е подходящ за деца над 6 г. Лечението не им пречи да ходят на училище. В същото време порастването на долните и горните крайници е изключително важно за тях, защото им дава възможност да се самообслужват и да живеят пълноценно в обществото на “гигантите”, уточни д-р Живков. Мечтата му е да заработи скоро по последната технология, прилагана засега само отвъд Океана - с т.нар. самоудължаващ се пирон, който се имплантира в крайниците на пациента и позволява удължаването им с минимални белези.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве