На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Плевнелиев: Гърция е един от трите най-големи инвеститори в България

„Гърция е един от трите най-големи инвеститори в България, двустранната търговия между България и Гърция е на високо ниво – близо 3 млрд. евро на година. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, по време на пресконференция след срещата му с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, предаде „Фокус” .

„Само с общи усилия може да превърнем тази исторически обременена част на Европа в миналото в един демократичен и проспериращ регион в бъдещето. През годините, не добрата свързаност в регионален план издигаше невидими стени и препятстваше икономическото развитие и инвестициите. Сега мислим и действа отвъд границите – строим магистрали, мостове, ЖП линии, нови ГКПП-а и търсим сближаване. Икономиките ни се свързват все повече и повече”, президентът Плевнелиев. По думите му, Гърция е една от 5-те най-големи икономически партньори на България.

„Убедени сме, че предстоящото заседание на Съвета на сътрудничество, на най-високо равнище, което ще се проведе през първата половина на 2016г., ще спомогне за развитието на още повече добри проекти и съвместни инициативи. Изграждането на модерна регионална енергийна инфраструктура е наш основен приоритет”, посочи още държавният глава.

„Изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в Европа и диверсификацията на източниците на природен газ“, каза Росен Плевнелиев.

„Благодаря на президента и правителството на Гърция за подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция. Нейното реализиране ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в Европа и диверсификацията на източниците на природен газ”, заяви президентът Плевнелиев. „Заедно ще рализираме и газовия коридор „Север-юг”.

Работим заедно и за осъществяването на една много смислена идея, а именно създаването на Енергийна борса за Югоизточна Европа”, посочи държавният глава. По думите му, през 2014 година България е била посетена от над 1 млн. гръцки туристи, а също толкова българи са посетили южната ни съседка, което също допринася за икономическия обмен между двете страни.

„Разбира се, има и много проблеми за решаване в региона и по света. Броят на конфликтите и кризите около нас е рекорден. През изминалата година, стотици хиляди потърсиха спасение в Европа и у нас, прогонени от ужаса на войната. Като външна граница на ЕС, България и Гърция бяха сред държавите, които поеха първоначалния бежански натиск още през 2013г. Европа е изправена пред безпрецедентен миграционен натиск и е необходим общ европейски подход при справяне с миграционната криза”, коментира още държавния глава.

Tой бе категоричен, че България и Гърция имат съвместното желание да формират ясни правила за решаването на проблема с мигрантите. Според Плевнелиев така наречените „hot spots” или горещи точки трябва да бъдат във всяка една държава. По думите му това се налага, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин. „Когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници и си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем. Затова нашето желание и на България и на Гърция е към всички държави от региона и в ЕС да формираме ясни правила за решаване на проблема с миграцията и всеки да се придържа към тях. Според мен така наречените „hot spots” трябва да бъдат във всяка една държава, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин”, заяви Плевнелиев.

По думите му не е възможно, когато ние говорим за ефективност на външните граници, за стотици хиляди дори милиони брой на бягащи от война, да оставяме една или друга държава сама. „ЕС е силен, когато имаме общ глас. Мирът е гарантиран, тогава когато има правила, които важат за всички. Затова ще работим България и Гърция – за правила и за европейска перспектива. Опитът, който ние споделяме, че по пътя на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани се правят реформи, укрепват се демократичните институции и по този начин и Балканите се променят за добро”, категоричен бе Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.