Плевнелиев: Гърция е един от трите най-големи инвеститори в България

"Гърция е един от трите най-големи инвеститори в България, двустранната търговия между България и Гърция е на високо ниво – близо 3 млрд. евро на година. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, по време на пресконференция след срещата му с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, предаде „Фокус” .

„Само с общи усилия може да превърнем тази исторически обременена част на Европа в миналото в един демократичен и проспериращ регион в бъдещето. През годините, не добрата свързаност в регионален план издигаше невидими стени и препятстваше икономическото развитие и инвестициите. Сега мислим и действа отвъд границите – строим магистрали, мостове, ЖП линии, нови ГКПП-а и търсим сближаване. Икономиките ни се свързват все повече и повече”, президентът Плевнелиев. По думите му, Гърция е една от 5-те най-големи икономически партньори на България.

„Убедени сме, че предстоящото заседание на Съвета на сътрудничество, на най-високо равнище, което ще се проведе през първата половина на 2016г., ще спомогне за развитието на още повече добри проекти и съвместни инициативи. Изграждането на модерна регионална енергийна инфраструктура е наш основен приоритет”, посочи още държавният глава.

"Изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в Европа и диверсификацията на източниците на природен газ", каза Росен Плевнелиев.

„Благодаря на президента и правителството на Гърция за подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция. Нейното реализиране ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в Европа и диверсификацията на източниците на природен газ”, заяви президентът Плевнелиев. „Заедно ще рализираме и газовия коридор „Север-юг”.

Работим заедно и за осъществяването на една много смислена идея, а именно създаването на Енергийна борса за Югоизточна Европа”, посочи държавният глава. По думите му, през 2014 година България е била посетена от над 1 млн. гръцки туристи, а също толкова българи са посетили южната ни съседка, което също допринася за икономическия обмен между двете страни.

„Разбира се, има и много проблеми за решаване в региона и по света. Броят на конфликтите и кризите около нас е рекорден. През изминалата година, стотици хиляди потърсиха спасение в Европа и у нас, прогонени от ужаса на войната. Като външна граница на ЕС, България и Гърция бяха сред държавите, които поеха първоначалния бежански натиск още през 2013г. Европа е изправена пред безпрецедентен миграционен натиск и е необходим общ европейски подход при справяне с миграционната криза”, коментира още държавния глава.

Tой бе категоричен, че България и Гърция имат съвместното желание да формират ясни правила за решаването на проблема с мигрантите. Според Плевнелиев така наречените „hot spots” или горещи точки трябва да бъдат във всяка една държава. По думите му това се налага, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин. „Когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници и си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем. Затова нашето желание и на България и на Гърция е към всички държави от региона и в ЕС да формираме ясни правила за решаване на проблема с миграцията и всеки да се придържа към тях. Според мен така наречените „hot spots” трябва да бъдат във всяка една държава, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин”, заяви Плевнелиев.

По думите му не е възможно, когато ние говорим за ефективност на външните граници, за стотици хиляди дори милиони брой на бягащи от война, да оставяме една или друга държава сама. „ЕС е силен, когато имаме общ глас. Мирът е гарантиран, тогава когато има правила, които важат за всички. Затова ще работим България и Гърция – за правила и за европейска перспектива. Опитът, който ние споделяме, че по пътя на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани се правят реформи, укрепват се демократичните институции и по този начин и Балканите се променят за добро”, категоричен бе Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини