Осъдиха братя за далавери с пари от фонд "Земеделие" във Велико Търново

Двама братя се сдобиха с присъди по обвинение на Окръжната прокуратура в Русе за неправомерно получаване на средства от Държавен фонд "Земеделие". Те са наказани за използване на неверни сведения и документно престъпление при кандидатстване за финансиране по програма за развитие на селските райони.Това съобщиха в понеделник от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Окръжният съд в Русе е постановил за Златко И. е осъден на две години условно с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв. За същото деяние Йордан. И. е получил една година и шест месеца условно с изпитателен срок от 3 г. и парична санкция в размер на 1500 лева. Двамата братя са осъдени да заплатят в полза на държавата и общо 48 892 лева като обезщетение за причинени имуществени вреди.

Златко и Йордан И. са признати за виновни за това, че през периода от 15 декември 2008 г. до 19 януари 2010 г. пред Областна разплащателна агенция към ДФ "Земеделие" в Русе са подали неверни сведения. В заявления по "Закона за подпомагане на земеделските производители" и по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. и в бизнес - план, двамата представили фалшиви данни, че отглеждат в собствените си животновъдни обекти в село Кошов. Те декларирали, че имат 125 свине и че нямат изискуеми публични задължения към държавата. Така се сдобили с 48 892 лева от еврофондове. На 12 ноември 2012 г пък декларирали, че отглеждат в собствена ферма 238 свине за угояване, че земеделските стопанства отговарят на всички изисквания.

Златко И. е признат за виновен и за това, че съзнателно е ползвал фалшиво Удостоверение за наличието или липсата на задължения към Териториалната дирекция на НАП в Русе.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право