Лидери сладури

Шоколадови скулптури пресъздават известни люде

Те са известни и влиятелни, очевидно и предизвикателни, след като майстори се изкушават да ги претворят чрез любимото лакомство на света - шоколада. Сред героите от сладки фигури са куп знаменитости, включително Владимир Путин, папа Франциск, Елтън Джон, Брад Пит.

70-килограмов сладък Владимир Путин се превърна в основната атракция на шоколадовия панаир в Санкт Петербург миналия уикенд. Фигурата на руския президент е дело на скулптура Никита Гусев, роден също като държавния глава в Петербург. “Избрах шоколада, защото притежава способността лесно да приема различни форми и е много пластичен”, каза Гусев на представянето. Любопитното е, че освен Путин от шоколад е направен и любимият му лабрадор Кони. Гусев планира да кандидатства за книгата за рекорди “Гинес”, защото е сигурен, че скулптурата е най-голямата в света на действащ лидер. През февруари 2014 година 20 италиански студенти от школата за шоколатиери във Венеция поднесоха във Ватикана на папа Франциск негова скулптура от шоколад. Тя бе в реален размер, а за изработването й ентусиастите се трудиха 4 седмици и използваха 1,5 тона какао от град Атитлан в Гватемала. Франциск, избран година по-рано за папа, е известен със семплите си навици в храненето и призна, че рядко си позволява дори чаша вино, камо ли шоколад. По-късно уникалната скулптура бе продадена на търг за 280 000 евро, които Франциск дари за благотворителност.

През 2010-а в памет на поп идола в испанския град Балагер бе показана 75-килограмова скулптура на Майкъл Джексън. Тя бе наречена Мона и една от десетките, които след смъртта му през 2009 година майстори на шоколада са изработвали. 5 години по-рано в сътрудничество с музея на мадам Тюсо компанията “Кадбъри” направи статуя в реален размер на сър Елтън Джон. Бяха използвани 126 килограма шоколад, а причината поп музикантът да е направен на скулптура бе допитване сред британците кого искат да видят от сладкото изкушение, които избраха точно него.

По-рано тази година за радост на фенките на нестандартния Шерлок Холмс в лондонски търговски център бе изложена 40-килограмова шоколадова статуя на актьора Бенедикт Къмбърбач (38 г.). И най-честото, което правеха дамите от различни възрасти бе да близнат от изкушението.

Имаме и български принос в “сладката” игра със знаменитостите. Преди няколко години видяхме шоколадова фигура на Симеон Сакскобургготски в документалния филм за него “Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов. Експремиерът със синя кръв няма заслуга за сътворяването на статуетката - тя просто е едно от многобройните доказателства за фантазията на неговите почитатели, заснети от режисьора шегаджия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл