Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

Иракли Кобахидзе, председател на парламента в Грузия: Възобновяването на директните полети между България и Грузия ще увеличи туристическия обмен

17 800 стикове за бездимни цигари задържаха митничари в сръбски автобус

Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Решават до месец за присъдата на акушерката Ковачева

ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Новата американска посланичка – кюрдска бежанка от Ирак Документалният филм American Herro разказва за живота на Херо Мустафа

Художникът Ставри Калинов: Крадецът от изложбата е чужденец

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 юни 2019

„Лъвиците“ разкъсаха световния шампион

Обявиха тревога от цунами след силно земетресение до Япония

Мария Илиева се показа по бански (СНИМКИ)

Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

„Икономист“: НАТО изхвърли Русия от Балканите

Когато НАТО покани Черна гора да стане 29-ия член на военния съюз на 2 декември, Русия реагира остро. Това беше „открит ход на конфронтация”, съобщиха от руското външно министерство, заканвайки се Москва да „реагира по съответния начин”, пише списание „Икономист“.

Виктор Озеров, старши представител на министерството, заплаши, че Русия ще прекрати съвместните проекти с Черна гора. „Черногорците са объркани”, каза Димитър Бечев, експерт по руско-балкански отношения, според който между руската риторика и действията има огромна разлика.

Едно десетилетие и половина след края на войната между Сърбия и Косово, НАТО и Русия продължават да се съревновават за влияние в Западните Балкани. Армията на Черна гора е малка, но нейното членство в НАТО означава, че една малка, но значителна част от Адриатическото крайбрежие е премахната от шахматната дъска.

Стратегическият крайбрежен град Котор някога е бил дом на югославската флота и на австро-унгарската преди това.

Албания и Хърватия се присъединиха към НАТО през 2009 г. Сега още една празнина на картата ще бъде запълнена.

През 2014 г. руските туристи представляват 30% от посетителите в Черна гора, отчасти защото това е единственото място на северния бряг на Средиземно море, за което те не се нуждаят от виза. Руснаците са инвестирали много тук и исторически връзките са на повече от 300 години. Но нищо от това не разубеди черногорското правителство да приложи санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки че Босна, Сърбия и Македония не го направиха.

Присъединяване към НАТО ще изведе Черна гора от списъка с четирите страни, които все още не са членовете на Алианса. Македонските амбиции бяха блокирани заради 25-годишния спор с Гърция за името. Босна е в безизходица от вътрешни противоречия.

Официално Косово не разполага с армия, но от 1999 г. насам нейната сигурност е гарантирана от войските на НАТО. Остава Сърбия, където по време на войната в Косово през 1999 г. НАТО бомбардира в продължение на 10 седмици.

Официално Сърбия е военно неутрална. Сръбските войски проведоха съвместни учения с руските войски през последните две години, а от медийното отразяване вероятно си мислите, че Сърбия е на еднакво разстояние от Русия и НАТО. Въпреки че правителство се надява хората да вярват именно в това, истината е много далеч.

Миналия януари Сърбия подписа споразумение за сътрудничество с НАТО. Нейните войски се обучават с националната гвардия на Охайо от 2006 г. Всъщност Сърбия участва в много повече учения със страните от НАТО, отколкото с Русия. В този смисъл, казва военният аналитик Даниел Сънтър, сега Сърбия е „много близък партньор“ на западния съюз.

Що се отнася до търговията, Русия е основен доставчик на газ за региона, но във всичко останало ЕС е доминиращ търговски партньор. Руските планове за нови газопроводи през региона се сринаха. Но присъствието на Русия на Балканите все още се усеща.

Финансираната от държавата агенция „Спутник” излъчва радио и телевизионни новини в Сърбия в конкуренция със западните пазари. Що се отнася до Македония, през май руските власти предположиха, че демонстрациите срещу македонското правителство са били част от плана на Запада.

В Черна гора самото правителство през октомври обвини Русия, че стои зад тези демонстрации. Сред сърбите и черногорците, Русия остава популярна, но много далечна страна. От 12 години руските военни спряха с мироопазващите мисии на Балканите. През 2003 г. оттеглянето им се прие като знак, че те се оставят региона в западната сфера на влияние, каза Бечев. Сега той смята, че балканските правителства винаги ще маневрират за най-добрите оферти, но в сферата на сигурността, те винаги ще изберат Запада”.

*Преводът е на БГНЕС

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.