Премиерът Борисов и президентът на Гърция Павлопулос оцениха високо развитието на отношенията ни

Висока оценка за развитието на българо-гръцките икономически и търговски отношения, както и на политическия диалог на институционално равнище дадоха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, съобщиха от правителствения пресцентър. Павлопулос е на първото си официално посещение в държава от Югоизточна Европа и двете страни оценяват този факт като важен политически сигнал за стратегическия характер на междудържавните отношения.

На среща в Министерския съвет българският премиер и гръцкият президент отбелязаха разширяващото се икономическо сътрудничество. Последното доказателство за това е подписаното миналата седмица окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България. „Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, подчерта премиерът Борисов. Той благодари на гръцкото правителство за положените усилия да бъдат създадени всички условия за реализацията на газовата връзка.

По отношение на миграционната криза в Европа, премиерът Борисов и президентът Павлопулос изразиха мнение, че като външни граници на Европейския съюз двете страни имат общи проблеми и тяхното решение трябва да се търси в духа на солидарността и прагматизма. Те отчетоха като успешно сътрудничеството между службите за сигурност на двустранна основа и в регионален план, както и ефекта от прилагането на подписаното през май т. г. споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. На най-високо европейско ниво документът се дава като добър пример за ефективен инструмент за граничен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини