Борисов връчи наградата „Св. Паисий Хилендарски” на акад. Васил Казанджиев (Снимки)

Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2015 г. на световноизвестния български композитор, диригент и педагог акад. Васил Казанджиев. 

"За 2015 г. наградата се връчва на акад. Васил Казанджиев за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. С огромно удоволствие прочетох неговата впечатляваща биография - той е започнал да композира още от 10-годишен, за да стигне до диригент на Симфоничния оркестър на радиото, камерния ансамбъл „Софийски солисти” и всички останали успехи, които е постигнал на световната сцена", написа Борисов във фейсбук.

И допълни, че "правителството винаги е подкрепяло развитието на културата на България, като в момента според възможностите ни сме увеличили максимално средствата, необходими за подпомагането на този сектор".

Наградата е учредена с постановление на Министерския съвет от 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини