Запазваме квотата си за улов на калкан през 2016 г.

„България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г. Успяхме, с подкрепата на председателството на Съвета, както и на останалите страни-членки да запазим нивата на квота на калкан, съгласно миналогодишната квота. По този начин не само няма намаление на квотата за калкан, но и успяхме да защитим и да запазим същите нива от миналата година.“ Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев след заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство. Той допълни, че това решение е важно за развитието нашия риболовен бранш.

Комисията подкрепи предложението на България за засилване на контрола на количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията на рибния запас на калкан в екваторията на Черно море от третите страни, информира още Грудев. „Те също трябва да бъдат ангажирани в процеса по запазване на популацията на калкан“, уточни заместник-министърът. Той посочи, че страната ни е поела политически ангажимент за засилване на контрола и съвместните проверки с Румъния. „Приехме удължаване на периода за забрана на улов на калкан с 30 дни, което беше и едно от нашите предложения с цел по-оптималното ползване на ресурса. Забраната за улов на калкан ще бъде от 1 април до 30 юни на календарната година, удължаваме с 15 дни преди началото и 15 дни след края на забраната“, каза още Васил Грудев.

По време на заседанието се отхвърли предложението за нулев улов на акула в екваторията на Черно море. „Ангажираме се за докладване на количествата улов, в това число включихме вече и уловите под 50 кг. Още в средата на следващата година ще бъде направен двустранен преглед с Комисията, за да видим какво е развитието на популацията“, каза заместник-министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес