Пакет от индивидуални прегледи - само за хронично болните

За останалите пациенти изследванията и консултациите ще се осигуряват по досегашния ред

Пакетът от индивидуални грижи ще е в е-досие

Не всеки здравноосигурен, както обещаваше здравният министър д-р Петър Москов, а само хронично болните догодина ще разполагат с индивидуален пакет от изследвания и консултации в извънболничната помощ.

„При остро състояние или друга причина останалите пациенти ще бъдат изпращани при специалист или на изследвания от личния лекар, както се процедира досега“, обясни вчера пред „Труд“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков.

Например българка, която е наследствено обременена от заболявания на щитовидната жлеза, няма да има свой пакет от консултации със специалист, а за да отиде при ендокринолог, ще трябва да си вземе направление от семейния доктор. „Защото тя е непозната за системата и няма как предварително да се знае от какво ще се нуждае, за да й се състави индивидуален пакет“, добави д-р Пенков.

Около 1,2 милиона души са хронично болните у нас. За да се възползват от описаното облекчение, до първи април догодина, когато ще влезе в сила новият рамков договор, трябва да се изградят електронните досиета на всички осигурени. В досието на диспансерно наблюдаваните българи ще се заложи техният личен пакет от конкретни медицински грижи.

„Ако дотогава успеем да свържем е-досието с пръстовия идентификатор, само с едно натискане на пръста пациентът ще разпорежда плащане от НЗОК на вече извършеното му изследване или преглед“, допълни д-р Пенков. Очаква се до края на март да заработят поне три от най-важните модули - електронна рецепта, е-направление и е-здравен запис.

Здравният министър:

26 години кошмар в „Пирогов“

“Заедно с проф. Стоян Миланов (б.р. - директора на „Пирогов“) и проф. Николай Габровски (б.р. - шефа на неврохирургията) преди 26 години сме започвали тук стажове и обучения.”

Това каза вчера здравният министър д-р Петър Москов при откриването на реновираното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

“26 години нещата изглеждаха по един кошмарен начин, а в момента има 1,5 млн., вкарани в модерно оборудване и в реанимацията“, допълни д-р Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве