На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Пакет от индивидуални прегледи – само за хронично болните

За останалите пациенти изследванията и консултациите ще се осигуряват по досегашния ред

Пакетът от индивидуални грижи ще е в е-досие

Не всеки здравноосигурен, както обещаваше здравният министър д-р Петър Москов, а само хронично болните догодина ще разполагат с индивидуален пакет от изследвания и консултации в извънболничната помощ.

„При остро състояние или друга причина останалите пациенти ще бъдат изпращани при специалист или на изследвания от личния лекар, както се процедира досега“, обясни вчера пред „Труд“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков.

Например българка, която е наследствено обременена от заболявания на щитовидната жлеза, няма да има свой пакет от консултации със специалист, а за да отиде при ендокринолог, ще трябва да си вземе направление от семейния доктор. „Защото тя е непозната за системата и няма как предварително да се знае от какво ще се нуждае, за да й се състави индивидуален пакет“, добави д-р Пенков.

Около 1,2 милиона души са хронично болните у нас. За да се възползват от описаното облекчение, до първи април догодина, когато ще влезе в сила новият рамков договор, трябва да се изградят електронните досиета на всички осигурени. В досието на диспансерно наблюдаваните българи ще се заложи техният личен пакет от конкретни медицински грижи.

„Ако дотогава успеем да свържем е-досието с пръстовия идентификатор, само с едно натискане на пръста пациентът ще разпорежда плащане от НЗОК на вече извършеното му изследване или преглед“, допълни д-р Пенков. Очаква се до края на март да заработят поне три от най-важните модули – електронна рецепта, е-направление и е-здравен запис.

Здравният министър:

26 години кошмар в „Пирогов“

“Заедно с проф. Стоян Миланов (б.р. – директора на „Пирогов“) и проф. Николай Габровски (б.р. – шефа на неврохирургията) преди 26 години сме започвали тук стажове и обучения.”

Това каза вчера здравният министър д-р Петър Москов при откриването на реновираното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

“26 години нещата изглеждаха по един кошмарен начин, а в момента има 1,5 млн., вкарани в модерно оборудване и в реанимацията“, допълни д-р Москов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.