За първи път у нас лекуват с радиохирургия онкоболни

Досега българи плащаха за терапията по 12 000-15 000 евро в Турция и ЕС

За пръв път у нас българи с метастазирал рак ще бъдат лекувани с радиохирургия. Това ще се случи на 17 декември в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“, съобщи вчера за „Труд“ директорът й д-р Мариета Райкова. Досега наши пациенти отиваха да получат същата терапия в Турция, в ЕС, дори в Украйна, но срещу 12 000-15 000 евро.

Методът се прилага при онкоболни, при които не може да се направи класическата хирургична операция, защото тя носи риск за живота им. „Затова се извършва радиохирургия, при която туморът се изгаря с много силен едномоментен импулс на рентгеновите лъчи“, допълни за „Труд“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Просто казано - прилага се при ракови образувания, които не могат да се изрежат.

Петима са избраните и подходящи първи пациенти - три жени на 44, 57 и 70 г. и двама мъже - на 39 и 68 г. При всички тях ракът има метастази в мозъка, които ще бъдат ликвидирани с радиохирургията.

Разходите по лечението им ще се поемат от „Св. Иван Рилски“. „Надяваме се за следващите пациенти да сключим договор с НЗОК по изключение по-рано - от януари, а не от първи април, тъй като методът е уникален за страната, а болницата няма възможност да продължи да го покрива“, каза още д-р Райкова.

Най-напред радиохирургията ще се извършва при метастази в мозъка, а след това - в белия дроб и т.н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве