По-малко приходи от туризъм и имотни сделки във Варна

Има сериозно изоставане на постъпленията от туристическия данък в общинската хазна във Варна за 2015 година. Изпълнението по това перо е само 80 на сто и при план да влязат 4,3 млн. лева приходите до средата на декември са само 3.5 млн.лева, научи “Твоят ден”.

От несъбраните 800 000 лева до края на годината, в бюджета едва ли ще влязат и половината от тях, коментира заместник-кметът по финанси в общината Пейчо Пейчев. Сезонът беше по-слаб и това е обяснението за по-малкото приходи, зопълни той.

Публична тайна, която признават и в туристическия бранш е, че има сив сектор, който крие нощувки и туристи особено в по-малките семейни хотели. Но по-слабите приходи за тази година означават и по-малко пари за реклама и за подобряване на туристическата инфраструктура догодина, коментират от общината.

Със сериозно изоставане в приходите на общинската хазна е и данък придобиване - от сделките на територията на Варна. При план по това перо да влязат 24 млн. лева тази година, постъпленията са малко над 16 млн.лева или 66 процента. Миналата година при план 16 млн.лева постъпленията стигнаха 24 млн.лева.

Имотните сделки обаче се сключват обикновено в края на годината и например на 20 декември 2014 г. изведнъж влязоха 6 млн. лева, даде пример Пейчев. Той припомни, че миналата година на територията на общината е имало и много големи сделки, като продажбата на МОЛ-а на бул. “8 Приморски полк”. Тази година и да има продажби, може да не са големи колкото през миналата година и това обяснява по-малките постъпления.

Общинската администрация не може да регулира приходите от налога, но от парламентарната комисия “Финанси и бюджет” предложиха миналата седмица той да се вдигне през 2016 г. от 2.6% на 2.9% при таван от 3%. Предстои промяната да се обсъди на сесия на местния парламент.

Затова пък приходите от местния данък недвижими имоти са изпълнени на 98,5% и влезлите постъпления са близо 28,8 млн.лева. Събираемостта на данък МПС е 91 % , а такса смет е близо 104 %, като преизпълнението възлиза на 1 милион лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони