Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Тежка зависимост под тогите на протеста

Съюзът на съдиите да попита ВСС: Лозан Панов наруши ли Етичния кодекс на магистратите?

„Кой избира административните ръководители в правораздаването…” Това попита председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в изказването си по повод 135-ата годишнина от учредяването на институцията. Ползвайки най-високата трибуна – зала “Тържествена” на Съдебната палата, Панов всъщност не говори за ролята и мястото на съда в правовата държава и върховенството на закона, а като председател на ВКС направи политическо изказване, с което погази конституцията, разделението на властите и не на последно място – Етичния кодекс на българските магистрати.

От години сме свидетели на нападки от страна на законодателната и изпълнителната власт спрямо съдебната и сякаш времената, в които магистрати атакуваха останалите две власти, бяха забравени. Очевидно избраният само преди 11 месеца за съдия №1 е решил да възкреси ерата на тъмносините скелети, които бяха потънали с изтичането на мандата на парадиращия с политическите си пристрастия в полза на Иван Костов – съдия №1 Иван Григоров. Въпросният магистрат наистина отдавна е забравен, но дори той нямаше способностите, които Панов демонстрира – да забрави как днешните му апологети само преди година го заклеймяваха и сочеха за част от мрачното задкулисие, което е превзело и мачка съдебната система.

Чрез политическата си реч Панов показа, че от паметта му са изтрити и десетките публикации, анализи и интервюта, изпълнени със злостни атаки, на които бе подложен в медиите на олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев, при това точно в навечерието на заседанието на Висшия съдебен съвет, който го избра в края на януари 2015 г. Вероятно защото същите тези медии днес го венцеславят и обявяват за новия месия на “съдебната реформа”. Поради простата причина, че болезнената амбиция на предишния месия – Христо Иванов – да смаже независимостта на прокуратурата чрез промяната в конституцията, доведе единствено до неговия собствен провал.

Лозан Панов бързо забрави и как фарисеите от Съюза на съдиите в България притискаха членовете на ВСС да не го избират за председател на ВКС заради откъсването му “от проблемите на гражданското, търговското и наказателно правораздаване за период от 7 години”. Забравено е и как, след като не се поддаде на натиска, същият този ВСС бе атакуван от медиите на олигарсите, министъра на правосъдието, а ССБ пък настояваше и президентът Росен Плевнелиев да не подписва указа за встъпването на Панов като председател на ВКС – пост, от чиято висота днес същият Панов политиканства и морализаторства. У днешния председател на ВКС липсва и смелостта да се върне към 29 януари 2015 г., когато правосъдният министър демонстративно бойкотира заседанието по избирането на Панов, а медиите на Прокопиев гръмко обявиха: “Лобито на ДПС и Цацаров избра Панов…”

Не, господин съдия, няма да бъдете обявен за “атентатор”, но не може да смятате себе си за “герой”. Защото сте “слуга”, който доброволно се постави в услуга на тези провалени политически ментори и техните икономическо-медийни кръгове, които от години мародерстват на гърба на обществото и не спират да атакуват държавното обвинение, защото се страхуват от въздаването на справедливост. И точно защото ролята на съда е тази – да въздава правосъдие, показахте, че не сте достоен, за да бъдете председател на Върховния съд, гражданино Панов!

Иначе в качеството си на председател на ВКС на 11 декември 2015 г. Лозан Панов извърши пряко нарушение на чл. 9.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, според който “магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние”. Ясно е, че именно този текст щеше да бъде използван от Съюза на съдиите в България, за да сезира Етичната комисия на ВСС с искане за образуването на дисциплинарно производство срещу действащия председател на ВКС. ССБ няма да го направи не само защото никога не е действал принципно, а и защото чрез подобен акт би се самоизобличил.

Съюзът на съдиите в България може и да сменя ръководствата си, но политически ангажираната върхушка остава една и тя можеше да бъде добре забелязана на петъчното рандеву на стълбите на Съдебната палата. Важно е да се знаят имената, ако не на всички, то поне на лидерите на демонстративната проява. Обществото трябва да бъде информирано, а работа на Инспектората на Висшия съдебен съвет е да провери как изразяващите политически пристрастия “безпартийни” съдии правораздават – в какви срокове са разгледали делата си и дали са изписали мотивите към присъдите, колко отменени съдебни актове имат, всъщност. Както и колко от решенията им са завършили с оправдателни присъди.

Последното се отнася особено за госпожите и господата в черни тоги от наказателните колегии, защото редом до съдии като Борислав Белазелков, Мирослава Тодорова, Нели Куцкова, Капка Костова, Красимир Влахов, Албена Бонева, Весислава Иванова, Атанас Атанасов, Галина Захарова, Емилия Василева, Елена Авдева, Таня Митова, Галина Тонева, Валя Алексиева, Евгений Стайков, Мария Данцова, Таня Маринова, видяхме да демонстрират и адвокатките Доковска, Лулчева и Дончева – защитници на олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и на подсъдимия Гриша Ганчев и банкера беглец от българското правосъдие Цветан Василев.

Как обществото да вярва на съда, особено, ако се окаже, че магистрати, които изразяват политически пристрастия и зоват за независимост, не прикриват така решения по дела срещу или водени от олигарси, които ги подкрепят.

Тази публичност е нужна и защото ако утре се окаже, че съдебно дело на същите кукловоди на “реформата” се падне на съдия от парадиращите пред Съдебната палата, обществото да не остава изненадано, когато чуе поредната оправдателна присъда. Защото целият петъчен фарс**, който бе сътворен от представителите на родната Темида, носи знака на тежка зависимост.

Съюзът на съдиите в България може и да сменя ръководствата си, но политически ангажираната върхушка остава

* Под името Калоян Стоев „Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС). Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

** 40 съдии са демонстрирали пред Съдебната палата в петък, твърдят медиите, които се финансират от фондация “Америка за България”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.