Опасни свещи тип “фойерверк” за торта

Свещите тип “фойерверк” за торта са опасни за здравето, заяви вчера председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Отделят се вредни частици и попадат върху тортата. Те може да бъдат погълнати от децата, а частиците са или трудно разградими, или неразградими в повечето случаи, защото са пластмаса и това може да доведе до фатални последици, обясни директорът на Дирекция „Надзор на пазара“ Мирослав Йотов.

От агенцията допълниха, че при последната направена проверка са иззети 80% от свещите фойерверки в страната. Най-опасни се оказали свещите, продавани в провинцията. В столицата такива не били открити. Според Стефан Цанков най-важно при избора на подобни стоки е откъде се купуват. По думите му трудно може да се разчита на безопасност и качество, ако пазаруваме от магазини за лев или отворени битпазари. Експертите съветват родителите, решили да закупят на децата си подобни свещи, внимателно да прочетат опаковката.

„Този „фонтан“ за торта задължително трябва да има предупредителни надписи, че може да се ползва в закрити помещения, да има възрастово ограничение за деца над 12 години. Задължително трябва да има съответните знаци за проведените изпитвания и инструкция как да бъде поставен и запален фонтанът, съответно - съдържа ли вредни вещества или не“, коментира Мирослав Йотов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве