„Марица“ се пропука месец след пускането

Магистрала „Марица“ се пропука месец след като беше пусната за движение заради грешка на строителя й, съобщи вчера председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров. При изграждането на временен път за строителството на аутобана край река Банска строителят я запушил.

„Реката придойде с много голям дебит и беше подпряна от този временен път“, обясни Лазаров. По думите му, въпреки че строителят успял да отвори пътя, се е натрупал нанос, който запушил участък от дренажната система за отводняването на магистралата.

Така наскоро в аварийното платно на новата магистрала се появиха пукнатини - „5 квадрата или 2 метра по дължина линейно“, според АПИ.
„Основното платно на автомагистралата не е компроментирано и няма дефекти. То е отворено за движение“, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

През 2011 г. търгът за магистрала „Марица“ беше спечелен от „Кооператива Муратори и Чементисти - Чи. Ем. Чи. Ди Равенна“ на цена 133 млн. лева. На практика обаче проблемният участък от аутобана беше строен от фирма „Агромах“, която закупи „Пътища Пловдив“, която беше подизпълнител на италианската фирма и миналия юли получи 43 млн. лева за стабилизиране на терена под насипите.

„Колкото по-некачествено строят, толкова повече ще отстраняват впоследствие за тяхна сметка“, каза Лазаров. Той заяви, че на изпълнителя е разпоредено да възстанови пукнатината за своя сметка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика