Издание в САЩ свърза Боян Петракиев-Барона с въоръжаване на сирийски бунтовници

Американските военни използват услугите на компания с връзки с български престъпник, за да купува оръжие за сирийските бунтовници. Президентът на друга от компаниите в програмата е бил обвинен в раздаване на подкупи, раздуване цените на доставяне оръжие и "измами или подвеждане" на инвеститори.

Това пише Ейрам Ростън от американското издание "Бъзфиид" (BuzzFeed News Reporter) в публикация от понеделник, в която става дума за Боян Петракиев "Барона". предаде "Дневник". 

Авторът се е срещал в София с Петракиев и той отрича да има нещо общо с търговията с оръжие и българската компания Alguns, използвана от американците като подизпълнител. Българинът потвърждава, че се познава с Александър Димитров (собственикът на Alguns), че са имали общ бизнес и че "Барона" го бил свързал с "влиятелни хора" в България, но не бил го виждал от 10 години.

Със статията си "Бъзфийд" доразвива разследване за вече закритата програма на Командването на специалните операции на Пентагона (SOCOM) за подпомагане и въоръжаване на сирийски бунтовници срещу 500 милиона долара.

Близо 27 милиона от тях били предоставени на американската фирма Purple Shovel на бивш служител на военното контраразузнаване Бенджамин Уоръл. Тя не купувала оръжието, а възлагала на други компании да свършат това. Българската Alguns се появява в тази връзка и в края на статията има списък, за която Ростън твърди, че е скорошна поръчка за над 400 РПГ-7 и СПГ-9 от България.

Изданието пише, че "разкритията повдигат въпрос за проверките на сигурността, които Пентагонът извършва в най-важните си контратерористични програми, както и как предприемачи с връзки с подземния свят или проблеми със закона в миналото успяват да спечелят военни договори за милиони долари на американските данокъплатци".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят