Организация ще ограничава рисковете от развитието на изкуствен интелект

Илон Мъск, изпълнителен директор на компаниите Tesla и SpaceX и един от отявлените изразители на опасенията за потенциалните опасности от изкуствения интелект, се присъединява към други експерти от технологичния сектор, за да основе на OpenAI – изследователска организация с идеална цел, пише CBS News.

Целта на инициативата е да се развие дигитална интелигентност, която ще бъде от полза за цялото човечеството, без да се мисли за генериране на финансови приходи“, става ясно от изявление на уебсайта й. „Основателите се надяват да превърнат AI във водеща изследователска институция с отворени източници, която използва нови технологии по безопасен за човечеството начин“, пишат от организацията, цитирани от "Фокус".

Изкуственият интелект стои зад технологии като дигиталните асистенти Siri и Cortana, зад самоуправляващите се автомобили и машинното учение, което може да ускори медицинските проучвания. Но в същото време той е повод за тревога. Авторитетният учен Стивън Хокинг предупреди за потенциалните рискове на изкуствения интелект и нуждата да се поставят граници за разработката и използването му. По време на конференция в Масачузетския технологичен институт (MIT) през октомври Хокинг нарече изкуствения интелект „най-голямата екзистенциална заплаха“. „С изкуствения интелект ние събуждаме демон,“ посочи той. По думите му трябва да има регулации, които да контролират разработките в тази сфера.

OpenAI се създава , за да отговори на тези опасения. Той е подкрепен от редица влиятелни фигури, включително съоснователя на PayPal Питър Тил, основателя на LinkedIn Рийд Хофман и Джесика Ливингстън, автор и партньор в Y Combinator, която предоставя един милиард долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии