На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Руската военна индустрия – в подем, намалява продажбата на западни оръжия

Макар че западните държави още доминират глобалния пазар на оръжия, продажбите им намаляват за сметка на компаниите от Русия, Бразилия, Индия, Южна Корея и Турция, показва тазгодишният доклад на Стокхолмския институт за изследване на международния мир (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI).

Руската оръжейна индустрия продължава да расте въпреки трудните икономически условия. Две нови компании са влезли в топ 100 на разпространителите на оръжия и така те стават общо 11 – това са High Precision Systems и RTI. Руската фирма с най-голям ръст е „Уралвагонзавод“ – тя отбелязва повишение със 72.5% в продажбите си на оръжия. „Алмаз-Антей“ също има висок ръст – 23%.

„Руските компании се носят по вълната на увеличаващите се национални разходи за оръжия“, коментира изследователят Симон Веземан. „Сега в топ 100 има 11 руски компании и общите им приходи за 2013 г. и 2014 г. са нараснали с 48.4%“.

Продажбата на оръжия и военни услуги като цяло намалява за четвърна поредна година. Миналата година приходите от нея са били 401 млрд. долара, което означава 1.5% намаление между 2013 г. и 2014 г.

Американските компании продължават да са най-много в топ 100, но продажбите им са намалели с 4.1% между 2013 г. и 2014 г. Една от компаниите, която вървят нагоре, е Lockheed Martin, която е на първа позиция в класацията от 1999 г. Продажбите ѝ са се увеличили с 3.9% през 2014 г. и са стигнали 37.5 млрд. долара. Втора след нея е „Боинг“, става ясно от доклада, цитиран от Дневник.

Продажбите на западноевропейските фирми са намалели със 7.4% през 2014 г., като ръст отбелязват само германските и швейцарските компании.

„Изгряващите производители“ – Бразилия, Индия, Южна Корея и Турция, реализират 3.7% от всички продажби, а приходите им са нараснали с 5.1% между 2013 г. и 2014 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.