Монтана търси 600 000 лева за европроекти

Усилено търсене на пари за плащане на приключилите вече европейски проекти тресе българските общини пред Коледа. Местната управа в Монтана събира данъци и такси и гони стари длъжници, за да плати 600 000 лева, съобщи кметът Златко Живков.

До 30 декември общините в България трябва да уредят последните сметки по проектите, реализирани през периода от 2003 до 2015 г. В началото на 2016 г. след преглеждане на финансовите документи, парите ще бъдат възстановени на местните управи. Но ако не платят навреме, всички дължими суми ще останат да тежат на общинските хазни и това ще им създаде големи проблеми, коментираха експерти.

Монтана има да урежда финални плащания за мащабната реконструкция на ВИК мрежата си, средства по програмата за повишаване на административния капацитет, за изграждане на социални заведения и подготовка на проекти през новия програмен период до 2020 г. "Общо трябва да платим 600 000 лева, които ги нямаме. Ситуацията се утежнява и защото вече два месеца не сме получили от държавата средства по програмата за лични асистенти. Общината дава свои пари, за да не останат хората с увреждания без помощ!", каза Живков.

За да събере средствата, община Монтана издирва всички свои длъжници и ги притиска да си платят борчовете. Сред неплатили данъци и такси са и държавни ведомства като полиция, пожарна и жандармерия, казаха от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони