Конституционният съд на Русия ще може да не спазва решенията на съда в Страсбург

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява на Конституционния съд да игнорира решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, предаде РБК, цитиран от "Дневник".

Приемането на този закон означава, че по искане на президента, правителството или националните съдилища Конституционният съд може да реши дали да се прилагат решения на международните съдилища, включително ЕСПЧ. Съдът обясни, че решението може да не бъде изпълнено, в случай че това е в противоречие с разпоредбите на Конституцията на Русия.

По-рано обясни Сергей Маврин, съдия от Конституционния съд на Русия, международното право все още има предимство пред националното законодателство. "Но конституцията не е обикновен закон - това е специален нормативен акт, като е на върха на нашата правна система."

Законопроектът бе внесен в Държавната дума на 18 ноември и на 4 декември вече е бил одобрен на трето четене. На 9 декември е минал през Съвета на федерацията.

Коментирайки това решение, ръководителят на Конституционния съд Валери Зорки заяви в понеделник по време на среща с президента Владимир Путин, че Русия няма да се противопоставя на Европа. "Ако има проблем, ние ще го решаваме чрез диалог",добави той.

Русия е често критикувана от международната общност за нарушаване на правата на отделни групи като ЛГБТ общността, както и правата на несъгласните с политиките на Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия