Пак засякоха нелегална автоцистерна за кораби в Русе

Митничари засякоха 160 л маркирано гориво без документи в автоцистерна за бункероване на кораби по Дунава в Русе, съобщиха от Агенция "Митници". Специализираният камион имал GPS-система за проследяване и бил спрян за проверка минути, след като заредил в пристанището плавателен съд.

В товарния отсек на автоцистерната митничарите открили 160 литра синя течност с мирис на нефтопродукт. Шофьорът не могъл да обясни или да представи документи за наличното количество акцизна стока.

Горивото е задържано, взети са проби за лабораторен анализ. Срещу водача на автоцистерната ще се образува административно-наказателно производство.
Това не е първият случай на отклонявано гориво за кораби в крайдунавския град. Преди 3 месеца митничари разкриха две нелегални станции за зареждане от лицензирана фирма. Те се натъкнали на системата от два свързани контейнера с по 1000 литра маркирано дизелово гориво и пълен метален варел при проверка.

Според справка на митницата собственикът на фирмата има и бензиностанция с магазин. При проверка там също са засечени нарушения на акцизното законодателство, за които му е съставен акт.

Митнически инспектори са разкрили още 3 случая на опит за измама с некоректно маркирано гориво за зареждане на кораби от един и същ лицензиран данъчен склад в Русе. През лятото търговецът е хванат да зарежда чуждестранен моторен кораб със 132 000 т гориво с некоректно поставен маркер. При последвалите 3 проверки станало ясно, че от склада са се изпарили общо 118 396 л гориво.

Лабораторните анализи доказват, че изискваните по Закона за акцизите и данъчните складове евромаркери Solvent Yellow 124 и Solvent Blue 79 не отговарят на стандарта. На собственика на данъчния склад са съставени актове административни нарушения. Той дължи над 75 000 лв. акциз, равностойността на продаденото гориво, като го грози и глоба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони