Кичка Бодурова: Здравко крещи, а Катя търпи

Брадърът мълча за издирения от "Жълт Труд" афиш за концерта ми в "Сизър палас", за да не нарани "Ритон", смята певицата

Преди дни родната попзвезда Кичка Бодурова отпразнува своя 60-годишен юбилей със семейството и най-близките си приятели в Лас Вегас.

"Жълт Труд" поговори с нея за празника й и участието й във "ВИП Брадър":

- Кичка, честит юбилей! Как прекара празника?

- Най-големият празник е, че съм отново със семейството си. A юбилея... ааа, страхотно. Приятелката ми Люси, кръстница на Кристи, дойде със съпруга си от Лос Анджелис, както и други мои много близки приятели. Имахме прекрасна вечеря, а с тортата пихме моето любимо шампанско. Е... като си помисля в коя десетилетка влизам, малко тъжно ми става, но пък духът е важен. А аз го имам!

- Сигурно получи много поздравления за рождения си ден, кои от тях най-много те зарадваха или озадачиха?

- Получих много поздравления - телефнът ми не спираше, после го оставих на sms-и. Благодаря на всички за прекрасните пожелания и чувствата към мен. Обещавам догодина да направя така, че да прегърна всеки един от тях. Някои бяха от непознати номера - тях ги погледнах след седмица, защото имах над 500. Към един от тях имаше прикрепена снимка. Видях, че на нея са Катя, Здравко и други от участниците във "ВИП Брадър", включително и Радо Тушев, продуцент на риалитито. Зарадвах се на снимката - Радо ми я пратил, явно той не крие, че са близки с дуета и неговата подкрепа личеше в шоуто през цялото време.

- Твоите близки в САЩ гледали ли са участието ти във "ВИП Брадър" и как коментираха участието ти?

- Семейството ми не, но много българи в Лас Вегас са го гледали и са разговаряли за някои неща със съпруга ми. Коментирали са, че са ме обиждали и изтезавали душевно, но аз пък мисля, че участието ми бе много сериозно училище в което се научих да побеждавам егото си и несправедливостта, запознах се с хора, за които никога не съм знаела, че съществуват.

- С каква нагласа влезе във "ВИП Брадър"?

- Влязох уж да се забавлявам, но се оказа, че не бе никак забавно. Онемявах пред реакциите на някои - умът ми не можеше да побере как е възможно да има толкова зли хора. Не виждах как мога да се впиша в групата на подобни, дистанцирах се още от самото начало и предпочетох да съм вълк единак, отколкото човек, продал принципите си и себе си, за да има компания.

- Имало ли е през годините някакъв конфликт между теб и "Ритон", който да мотивира тяхното агресивно държание към теб?

- Напротив - бяхме заедно в един друг риалити формат, в който те показаха уважение към мен. Може би защото съм представител на тяхното поколение, но е факт, че се отнасяха добре с мен. Уважавала съм ги като колеги, без да съм фен на дуета. Здравко е доста избухлив и пръв започна нападки срещу мен, като по-близка (смях). В началото бяха няколко директни неочаквани обиди, за които той ми се извини и аз му прощавах. Но на петия път чашата на търпението ми преля - обиждаше мен, мои приятели: "кукумицин", "баба Кица", нищо че е по-голям от мен, защото съм искала да ям сьомга в шоуто, защото после нямало да мога да си го позволя - горката аз (смях). За мои приятели и популярни личности ръсеше грозни обиди - пияници, караконджули...

"ВИП Брадър" пък правеше непрекъснато сравнения между мен и "Ритон" и "доказваше" те колко са велики. Аз не съм запозната много с изявите на дуета и не съм ги имала за толкова големи звезди. Сега след шоуто разбрах повече неща и мисля, че "ВИП Брадър" им направи лоша услуга.

- Имаше момент, в който Здравко каза, че не само не си пяла в "Сизър палас", ами дори като си ги водела там в Лас Вегас, си объркала пътя!

- (Смях) А стига, бе, сериозно ли? Не си спомням подобно нещо, но не искам да се забърквам в махленски интриги. Пътя към "Сизър палас" го знам от 24 години. Още докато живеехме в Лос Анджелис, мъжът ми Крис бе ВИП там, защото играеше с по 20-30 хиляди долара на вечер. А сега поне веднъж в месеца вечеряме там. Но може би Здравко е имал предвид, че вече забравям, нали ме обяви за баба.

- Катя открито обсъжда със съквартирантите браковете ти. Та ти самата пишеш за тях в автобиографичната си книга "Това съм аз", и то преди цели 5 години...

- Всеки различно разбира живота. Аз винаги съм узаконявала връзките си познаваш ме най-добре от всички твои колеги и самата ти си ми казвала: "Бодурова, ти с който си, винаги се жениш". Други си пазят брака заради това какво ще кажат хората, от страх от неизвестността, да не делят имоти или да не загубят бизнеса. А иначе могат да изневеряват, но бракът си е брак. Всеки според своите разбирания управлява колесницата на живота си. Нито ме интересува какво ще кажат другите, нито как другите живеят. Веднъж в Къщата Здравко крещя пред нас така на жена си, че всички онемяхме от ужас. Аз не бих търпяла такова отношение, дори ако трябва да ям хляб и сол. За мен достойнството ми е по-ценно от всичко на света.
--
Проф. Искра Баева: Страхувам се за съдбата на ЕС

- Проф. Баева, много българи вярваха преди 25 години, че промените ще са за добро, но днес се чувстват излъгани и разочаровани. Вие сте един от най-добрите специалисти изследователи на "прехода" в България, какво се случи или по-точно - какво не се случи у нас?

- Стана това, че след поражението на държавния социализъм от съветски тип в края на Студената война ние приехме безкритично волята на западните победители, както и тяхната система - парламентарна демокрация и пазарна икономика, формулирани като цел на прехода. Проблемът обаче е в това, че добре работещата система в Западна Европа се оказа зле работеща у нас.

- Защо?

- Причините са много. Обективната е различната ни историческа традиция, тъй като България винаги е била част от източноевропейския модел. А субективните даже ми е трудно да ги изброя, но в крайна сметка това са хората, които положиха икономическите и политическите основи на новата система.

- Кой е виновен?

- Вечният източноевропейски въпрос! В нашия случай той има много отговори, като всички сочат много виновници. Най-лесният отговор е, че е виновна политическата класа, но ще бъде по-честно да се каже, че сме виновни всички ние. Ние позволихме на хора с лични интереси да се възползват от мътните води на промените и да приватизират икономическите активи, сътворени от цялото общество. Позволихме им да ни занимават с измислени конфликти, да ни ентусиазират с утопични обещания за бързо влизане в мечтания свят на богатство и спокойствие за всеки.

- Това ме кара да ви попитам - как ви се струват съвременните български политици в сравнение с тези в годините на социализма?

- Съвременните политици са продукт на нашето време и трудно могат да се сравняват със социалистическите. Въпросът е интересен и важен, тъй като хората често правят сравнение с близкото минало, затова си заслужава да припомня каква беше политиката при социализма. В нея редовите граждани не участваха, ако не смятаме гласуването за единствения предложен ни кандидат, организираните митинги, манифестации, открити партийни събрания, на които и безпартийните трябваше да присъстват. Къде се правеше политиката тогава? В ръководството на БКП, но не само там.

Най-важните въпроси се решаваха извън България, тъй като бяхме част от Източния блок, създаден и ръководен от Съветския съюз. Влияние върху общите решения имаха и български политици, най-вече Тодор Живков, но в много по-редки случаи. При социализма важните за политиците качества са спазването на субординацията и овладяване на механизмите за налагането на някое ново решение.

Съвсем не искам да кажа, че нищо не е зависело от българските политици, защото Живков и други са предлагали и налагали на СИВ и Варшавския договор позиции в защита на българските интереси. Просто механизмите са били различни - съчетаването на словесни декларации за вярност със защита на националните интереси, а пътят е бил доброто познаване на качествата и най-вече слабостите на съответния съветски лидер.

- А днес?

- Днешните политици са съвсем различни - основните им усилия са насочени към това да се харесат на българите, за да получат техните гласове. Което се постига не с идеи и програма, а с добър пиар или с лични способности да се харесваш - ненадминат в това отношение е Бойко Борисов. И днес сме част от по-голяма общност - ЕС и НАТО, които определят външната и вътрешната ни политика. Но сегашните политици са още по-склонни да се подчиняват, отново с вярата, че от Брюксел и Вашингтон могат да идват само добри за България предложения.

- Днешните ни политици по-подготвени ли са от предишните, по-прагматични, по-ерудирани, по-гъвкави?

- Дали са по-подготвени? Съмнявам се. Като изключим първите години след 1944 г., когато в политиката влизат хора с политически, а не с управленски биографии, от 60-те години се утвърждават т.нар. технократи с добра подготовка. След 1989 г. управлението отново се политизира и в правителството влязоха по-скоро политици. Но има и професионалисти в съответната сфера, които доказаха, че не са добри управленци. Така че при всички случаи държавното управление изисква съчетаване на политически с професионални качества.

И още:

* И американците откачиха на тема Ванга

* Маги Халваджиян събра световни звезди на ужасите

* Антонио Бандерас се писа българин

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА ЧЕТЕТЕ В НОВОТО ИЗДАНИЕ НА "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 16 ДЕМЕМВРИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица