На 20 юли 2019 да почерпят

Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

„Зелените” лобират за опасен мегатунел през Кресненското дефиле

От МОСВ съобщиха пред “Труд”, че са против идеята на “природозащитниците” за строеж на съоръжение, което ще минава през два разлома, а имало и риск от радиоактивност

Опасен е 15-километровият мегатунел, за чийто строеж през Кресненското дефиле “Зелените” оказват натиск над институциите от години, съобщиха пред “Труд” от Министерството на околната среда и водите.

Вестникът изпрати запитване до ведомството във връзка със сигнала на няколко “екологични” неправителствени организации, подаден до Постоянния комитет на Бернската конвенция. “Природозащитниците” настояваха да се отвори така нареченото досие за Кресненското дефиле. Причината – тази година настоящото правителство се отказа от проекта за тунела, който е част от лот 3 на магистрала “Струма”. Кабинетът аргументира решението си с безумната цена от близо 1,2 милиарда евро.

В писмения си отговор до редакцията от МОСВ съобщават, че идеята не издиша само финансово – нейното реализиране ще постави в риск целия район във и около дефилето.

Лобизъм

Както “Труд” съобщи, Постоянният комитет на Бернската конвенция се събра на годишното си заседание в Страсбург в периода 1-4 декември. Там бе обсъден и сигналът на “Зелените” за Кресненското дефиле, подаден от няколко организации, членове на коалицията “За да остане природа в България”, зад която стои солидно швейцарско финансиране. Комитетът отказа да отвори ново досие, като българските “еколози” бяха подкрепени именно от представителите на Швейцария. Това доказа, че “Зелените” натискат за реализирането на мегатунела, за да бъде построен от швейцарска фирма. Припомняме, че изработката на идеен проект за съоръжението бе спечелен от консорциум с швейцарско участие, но той няма да бъде осъществен заради отказа на правителството. Вместо това кабинетът започна работа по проекти за няколко къси тунела и виедукта, като така цената на лот 3.2 падна тройно – около 450 милиона евро.

Рисковете

Още докато Постоянният комитет заседаваше, екипът ни изпрати запитване до МОСВ. Оттам увериха, че ще бъде изпратен отговор, когато техните представители се върнат от Страсбург.

В отговора на ведомството е записано, че “българската делегация е заявила категорична позиция, че затвореното през 2010 г. досие за Кресненското дефиле не следва да бъде отваряно”.

В подкрепа на тази позиция били представени мотиви, доказващи необходимостта от друг вариант за строителството на лот 3.2 на автомагистрала “Струма”, различен от одобрения през 2008 г. дълъг тунел в дефилето. От МОСВ разясняват:

“Необходимостта от разглеждане на нови варианти за изграждане на този участък е продиктувана от множество научно обосновани фактори като: високосеизмичната зона, в която попада дефилето, предполага риск от разрушаване на дългия тунел, което представлява заплаха за живота и здравето на хората. Има два разлома, пресичащи тунела, а именно – Крупнишкият разлом и Яворовският разлом. Налице е по-висока радиоактивност на района, което може да застраши здравето на хората в етапа на строителството. Тунелът трябва да бъде отводняван, което ще засегне биологичното разнообразие. Ще бъдат нарушени допълнителни територии заради депониране на големи количества скална и земна маса от тунела, която е с повишена радиоактивност.”

Оказва се, че “Зелените” не само се опитват да вкарат държавата в огромен разход от 1,2 милиарда евро, ами техният лобизъм застрашава живота на хиляди хора и ще доведе до унищожение на околната среда в Кресненското дефиле.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.