Разследват изхвърлени мъртви прасета край Свищов

Полицията, прокуратурата и горските власти разследват мистериозен случай с изхвърлени в канавка край Свищов мъртви диви прасета.

Проверката по случая започнала след като около 14,30 часа в понеделник в полицейското управление в крайдунавския град бил подаден сигнал от гражданин. Мъжът алармирал, че на пътя между селата Драгомирово и Овча Могила се е натъкнал на четири трупа на диви прасета и кожи и останки от още 10 животни.

На посоченото от него място бил изпратен полицейски екип и е извършен е оглед.

"По намерените животни не са открити следи от огнестрелни рани. В момента ловът на едър дивеч е разрешен и едва ли става дума за бракониерство. Проверява се версията дали намерените мъртви животни не са източно балканска порода, която наподобява диви прасета и дали не са били отглеждани във ферма. Предполага се, че може да са били покосени от болест или отровени и след това изхвърлени край пътя", коментира директорът на Регионалното управление на горите във Велико Търново инж.Николай Николов.

Според друга хипотеза пък става дума за цяло стадо диви прасета, което е било пометено от преминаваща тежка земеделска техника.

По случая е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.237, ал.1 от НК за лов на дивеч без надлежно разрешение. Разпоредени са експертизи, които ще установяват причината за масовата смърт на прасетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони