Борисов към Давутоглу: Няма го миграционният натиск на границата, Турция положи усилия (Снимки)

Миграционният натиск на нашата граница го няма - Турция положи много усилия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу, който бе на еднодневно работно посещение в България, предаде „Фокус”.

Борисов посрещна Давутоглу в резиденция "Бояна" и му благодари за усилията, които Турция е положила по отношение на миграционния натиск. По думите на Борисов, на срещата са обсъдени много теми, като всяка една от тях, била важна.

Давутоглу обеща, че докато неговата партия е на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат сред най-приоритетните.  "След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните. Търговският ни обем от 5 млрд. долара и ще бъде повишен", заяви Давутоглу.

По думите му, ще се осъществяват големи транспорти проекти, като следващият проект е скоростен влак от Истанбул до София и обратно. "Решени сме да свържем Истанбул със София", заяви той. Турският премиер допълни, че се предвижда и интерконекторна връзка. "По отношение на опазване на историческото ни наследство това е общ ангажимент", коментира той.

"България е врата на Турция за ЕС. В рамките на регионалните политики обсъдихме някои въпроси. Съвместна работа между България, Турция и Гърция. Един от най-важните въпроси е човешката трагедия и проблемът с мигрантите в Сирия. За съжаление в Сирия има един варварски режим и поради други обстоятелства хората са принудени да напускат", заяви още турският премиер.

Вижте как премина срещата в снимки:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини