Огромен паметник изникна до катедралния храм в Търново

Внушителен паметник на Свети Киприян изникна до фасадата на катедралната църква "Рождество Богородично" във Велико Търново. Скулптурата се извисява на около 5 м височина, а за поставянето и са отстранени част от плочките пред храма.

Появата на огромната пластика изненада търновци и предизвика недоумение у общинската управа. За това коментират скулптури и художници от старата столица.

"Има Закон за културното наследство, който регламентира поставянето и премахването на паметници и паметни знаци. Никой не е чувал да е искано разрешение от църковните власти за поставянето на такъв монумент до катедралния храм", обясниха представители на творческите среди в болярския град.

Репортерска проверка на "Труд" установи, че фигурата на чудотвореца е дарение за Великотърновска епархия от сдружение "Изграждане на паметник на Свети Киприян". Паметникът е издигнат по молба на митрополит Григорий, а автор на монумента е скулпторът Христо Илиев от Добрич.

Потърсен за коментар великотърновският митрополит Григорий отсече: "Сега е време за служби. Защо ми звъните?".

Киприян е роден във Велико Търново, където се е замонашил и е наследник на Цамблаковия род. Заедно с Патриарх Евтимий е учил в школата на Свети Теодосий Търновски, която се е намирала в Килифаревския манастир. През 1373 г. тръгва на църковна мисия в Русия и две години по-късно е ръкоположен за митрополит на Литва. Той е бил още митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

Умира на 16 септември 1406 г. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1472 г., след като мощите му са били открити при ремонт на московския събор "Св. Успение Богородично".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони