Ето какво каза Радан Кънев в кулоарите на парламента

Позицията на ДСБ остава непроменена, а партията разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Това стана ясно от думите на Радан Кънев в кулоарите на парламента.

Публикуваме едно към едно позицията на лидера на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев, разпространена от пресофиса на блока:

Радан Кънев: Вече свърши Председателския съвет и предполагам, че колегите от РБ вече дават брифинг, че остават в управлението. Позицията на ДСБ остава непроменена, така че ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Знаете, повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка вече не важи.

Ние нямаме министри. Ще кажа още нещо, тъй като смятам, че е важно. Ние предложихме на колегите вариант за изход от тази политическа криза, вариант, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство, да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Това беше отхвърлено, но не единодушно. Оттук нататък ние не виждаме вариант, при който да променяме позицията си.

Въпрос: Излизате ли от РБ?

Радан Кънев: От РБ може да вземе решение да излезем само Национално събрание на ДСБ, тъй като Националното събрание е утвърдило решението за влизането в РБ и за неговото учредяване,а ние ще проведем такова на 13 март, така че до тогава има много вода да изтече. Аз мисля, че всички колеги от РБ сега таят някакви надежди,, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция, да генерира реформаторски устрем у ГЕРБ, защото така се получава, но ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция, но това е моя прогноза.

Въпрос: Извън формалностите, това ваше решение означава ли разцепление на РБ?

Радан Кънев: Извън формалностите, вярвам, че в твърде много случаи ние ще гласуваме различно в парламента.

Въпрос: Какво искахте да кажете, когато казахте, че ДСБ нямат министри в правителството?

Радан Кънев: Това е, което е взело нашето Ръководство като решение. Петър Москов се оттегли като зам.-председател на партията, тъй като тя взе решение за излизане в опозиция, мисля, че всичко е ясно. Дани Митов, за съжаление, много отдавна не е член на ДСБ, добър приятел и добър министър, но не от ДСБ. Ваньо Шарков също никога през живота си не е членувал в ДСБ.

Въпрос: Само с АБВ и ПФ ли беше вашето предложение да направи кабинет ГЕРБ?

Радан Кънев: Не, напротив. Аз предложих на колегите да имаме обща позиция, по силата на която г-н Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае.

Въпрос: С или без участието на РБ и ДСБ?

Радан Кънев: С участието на РБ, но това беше отхвърлено, така че няма смисъл да се коментира.

Въпрос: Чакаме до март, така ли е в крайна сметка?

Радан Кънев: В крайна сметка ние работим, целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради истинска силна дясна опозиция, която първо да вразуми управляващите, защото те при липсата на каквато и да е опозиция, защото БСП не беше опозиция в този парламент, си правеха каквото си искат, с каквито си искат мнозинства. Така че наличието на една силна дясна опозиция най-малкото ще ги стресне да започнат да правят някакви реформи, а през това време ние, както се върши партийна работа, ще изграждаме силна политическа алтернатива, която да е достатъчно боеспособна за следващите избори.

Въпрос: ДСБ има ли областни управители?

Радан Кънев: Единият областен управител от ДСБ вече си подаде оставката, очакваме решението на другия.

Ние никого не натискаме. Напротив, дали сме огромна свобода, време за преценка, няма срокове, няма ултиматуми. Но ние сме в опозиция и в крайна сметка ние представители в изпълнителната власт няма да имаме, т.е. те ще бъдат поставени пред някакъв избор, но никого не пресираме.

Аз лично не виждам никаква причина да напускам ПГ на РБ, но пак казвам, тя не се е събирала, за да обсъдим поведението си. Да се надяваме, че ще има и неща, които ни събират, това вече зависи от законопроектите, които ще влизат в парламента, т.е. нашето гласуване на ДСБ ще бъде всеки път след конкретна преценка дали става дума за дясна реформаторска мярка, както за жалост много рядко ставаше дума до сега, или за мярка, която запазва статуквото, които бяха преобладаващо гласуванията до момента в парламента, гласувани изключително от мнозинства ГЕРБ-ДПС-АБВ.

Въпрос: Как бихте отговорили на коментара на Бойко Борисов от вчера?

Радан Кънев: Първо, в политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че чак първи приятели да не се наричаме. Второ, мен това решение ще ме раздели и с истински приятели и това е нещо нормално в политиката. Тук става дума за идеи, ценности и начин, по който виждаш верността към избирателя си, а не за лични приятелства и отношения.

Въпрос: Нормално ли е Петър Москов да остане член на вашата партия?

Радан Кънев: Защо да не е нормално? Той не е зам.-председател, не е в ръководството на партията, но до толкова, до колкото си следва програмата, той най-вероятно ще получава и гласовете ни, защото неговата програма не може до вчера да беше добра за нас, а днес да стане лоша. Това, предполагам, се отнася за всеки, който остане верен на програмата на РБ, ние ще гласуваме за това, за което са ни избрали нашите избиратели. До сега обаче в този парламент това се случваше много рядко. Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ-ДПС-АБВ и някои други периферни, които г-н Цветанов непрекъснато инженерстваше зад гърба ни, бяха решения в полза на статуквото и решения против реформите, т.е. най-голямата опасност от 2014г. РБ да се превърне в смокинов лист, се реализира. Ние в това нещо не можем да участваме и то на никаква цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини