На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Гръцкият президент пред Плевнелиев: Ще помогнем на България да бъде включена в Еврозоната

България заслужава членство в Еврозоната. Това каза президентът на Гърция Прокопис Павлопулос по време на работна среща с представители на гръцкия бизнес и държавния глава Росен Плевнелиев.

Павлопулос коментира, че това, което Гърция ще направи за България, подкрепяйки я в европейския път, е да помогне на страната ни да направи сериозни крачки в своя път, за да може тя да бъде включена и в Еврозоната.

„Тя заслужава това, но разбира се, тя трябва да измине много съществен път, но това е важно да стане. България поне досега е показвала, какво означава за нея европейския и път и винаги го е следвала последователно с европейски манталитет, уважение и авторитет, защото участва не само с икономиката си, но и с културата си в Европа“, посочи гръцкият президент.

Той се обърна към българският държавен глава и каза, че е малко по-амбициозно да се смята, че Гърция може да помогне на България за членството в Еврозоната. „Ние самите в Гърция много пъти сме срещани трудности, за да можем да се задържим в Еврозоната и ЕС. Ние успяхме всички политически сили обединени успяхме да осигурим пътя на Гърция в Еврозоната смятам, че ние ще излезем от икономическата криза обединени“, каза той и заяви, че когато дойде часа България да влезе в Еврозоната, тогава ще бъде краят на икономическата криза.

„България ще бъде една от първите членки в Еврозоната, защото тя самата трябва да промени някои неща. Еврозоната разбира, че центърът на тежестта не е валутата, а човекът“, подчерта той. „Еврозоната ще разбере, че има повече перспектива ако подкрепи социалната държава и правата на трудещите се, защото едно действително развитие не може да има без човека“, обясни гръцкият президент.

„Газовият интерконектор между България и Гърция е много важен, за да могат страните ни да станат газови хъбове в региона, коментира още той.

По думите на гръцкия президент, отношенията и политически и икономически между България и Гърция са добри. „Това е политиката, която трябва да се следва. Мисля, че сме на добър път“, подчерта той и припомни подписването на инвестиционното решение за построяването на интерконектора между двете държави.

„Това е много важен проект за нашия регион, за да могат нашите две страни да станат газови хъбове в региона“, каза той. Павлопулос коментира, че това е важно, за да имаме енергийна независимост и инвестиции.

„Следващата година знаете, че в София ще се проведе третата комисия на върха за икономическо и търговско сътрудничество и това е една възможност да развием още по -добре икономическите и търговски отношения между нас“, каза гръцкият президент. Той обясни, че гърците са готови да подадат цялостен проект.

„Живеейки в голямото европейско семейство бизнес дейностите се изпълняват в една такава среда“, обясни гръцкият президент. По думите му, Гърция е спазила всички задължения преди да стане член на ЕС, както и България и за това гърците са подкрепили страната ни по този европейски път. „Това правим и сега по отношение България в Шенген“, заяви гръцкият президент.

Плевнелиев: Гръцкият бизнес в България отваря 40 000 работни места

Гръцкият бизнес в България отваря 40 000 работни места и възможност за стотици българи. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на работната среща.

Той посочи, че се гордее с това, че е приятел с част от бизнесмените на форума и с гръцкия президент.

„Това е неговото първо държавно посещение в региона. Това е ясен знак за специалните отношения между България и Гърция. Моето първо посещение в региона не случайно беше в Гърция. Ясен знак, че двете държави споделят стратегическо партньорство, истинско приятелство и здрава дружба“, коментира Плевнелиев. „Българската държава не е перфектна, но ние искаме да успеете, искаме гръцките финансите и да се увеличат и гръцките компании да печелят, защото когато вие печелите и българската държава печели“, обърна се президентът към представителите на гръцкия бизнес в България.

„Гръцкият бизнес създава над 40 000 работни места и възможност за стотици българи. Гръцкият бизнес е водещ в редица сектори“, посочи държавният глава. Според него гръцкият бизнес се чувства у дома си в България и това трябва да бъде така. „Българската държава ще отговори на вашата коректност с реформи и стабилност. Сигурен съм, че постигната стабилност която усещаме в икономиката ще продължи“, подчерта Росен Плевнелиев.

„Амбициозният списък от реформи ще продължи. През 2015 година видяхме реформи в енергетиката, в сектор „Сигурност“ и пенсионната реформа, които минаха през парламента и носят резултати. През 2016 година ще продължи реформата в енергетиката, правосъдието, образованието, здравеопазването и водния сектор в България“, посочи още Плевнелиев по време на срещата.

Държавният глава заяви, че страната изпълнява амбициозна програма за модернизация и тя ще продължи. Според него парите, които влизат в българските региони и кметове ще продължат до 2020 година. „България се гордее с приключването на първия програмен период. Имаме усвояване на европейските фондове минимум 95% и ниско ниво на грешки“, подчерта Росен Плевнелиев.

По думите му държавният бюджет също ще определи средства за развитие. „Планът е около 15 милиарда евро да дойдат до 2020 година“, обясни той.

Президентът заяви, че гръцките бизнесмени вярват в потенциала на българската икономика. „Българската икономика расте-тази година ръстът ще бъде над очакванията на всички“, коментира президентът и посочи, че планираният ръст на икономиката е бил 1,5%, който да нарасне до 1,8%, а сега се очаква той да надмине 2%. „Безработицата през 2009 година беше 11,2% сега слезе до 9,2% текущо“, посочи Плевнелиев. По думите му, големият двигател е в експорта, но и потреблението в страната тръгнало да се развива силно. „Все повече българи купуват апартаменти и коли. Това е ясен знак, че ако потреблението тръгне добре ще имаме още ръст“, обясни държавният глава. По думите на Плевнелиев, правителството ще направи всичко бизнесът да премине плавно в новия програмен период. Той посочи, че ще бъде довършена АМ „Струма’.

„Над 95 километра бяха построени през последните 5 години. Ще довършим и газовия интерконектор с Гърция. Той ще бъде част от новия газов коридор „Север-Юг“, допълни държавният глава и каза, че ГКПП ще бъдат оборудвани с качествена апаратура. „България и Гърция са двигател за страните от Западните Балкани. В резултат българския и гръцки бизнес откриват нови пазари. В Югоизточна Европа имаме 12 държави и 150 милиона население. България и Гърция заедно помагат за позитивното развитие в Югоизточна Европа и формираме политики в Европа“, каза Росен Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.