Меси: Запазих стила си и станах по-добър

“Барселона” и суперзвездата на отбора Лионел Меси имат шанса да добавят още едно отличие в богатите си витрини от трофеи. Каталунският клуб се включва в световното клубно първенство в Япония директно на полуфиналите утре срещу китайския “Гуанджоу” и при успех ще срещне във финала победителя от днешния двубой “Хирошима” - “Ривер Плейт”. В навечерието на първия си мач от турнира в Страната на изгряващото слънце Меси даде специално интервю за сайта на ФИФА. В разговора аржентинският гений коментира нашумелия си съотборник Неймар и дава оценка за еволюцията на собствената си игра, откакто е в “Барселона”.

- В четвъртък “Барселона” ще изиграе първия си мач на световното клубно първенство в Япония. Как се чувствате като участник в този турнир?

- Това е едно чудесно състезание и едно от любимите ми по две причини. Първо – защото е много важно и второ – защото трябва първо да спечелиш Шампионската лига, за да се класираш за него. В края на декември световното клубно първенство ми дава възможност да завърша годината по възможно най-добрия начин. Затова съм щастлив, че участвам с моите съотборници. Целта ни е да вдигнем тази купа и след това да излезем във ваканция, да излезем в почивка със семействата си и да заминем някъде с трофея в багажа.

- Няколко пъти сте посещавали Япония. Какви впечатления остави във вас тази страна?
- Различни, по малко от всичко, но винаги само хубави преживявания. Не само от футболна гледна точка, но изобщо. Разбира се, няма да забравя, че през 2011 г. в Япония спечелихме с “Барселона” световното клубно първенство. Последният път, когато бяхме тук, имахме един свободен ден да се разходим и разгледаме улиците като обикновени хора. Японците винаги се отнасяха много топло с нас. Навсякъде ни посрещаха въодушевено, но и с уважение. Харесва ми тази страна.

- Първенството през 2011 г. беше последното, в което участва “Барселона” и във финала спечели брилянтна победа с 4:0 над “Сантос”, където играеше Неймар. Бихте ли сравнили футболиста, който беше той тогава, с днешния ви съотборник?

- Измина много време и всички виждаме голямото му израстване – и като играч, и като човек. Още тогава той беше наистина страхотен футболист, а сега е още по-добър, по-комплексен и завършен. Уверявам ви, че е удоволствие и привилегия да го имаш за съотборник.

- Две години по-рано спечелихте за първи път в кариерата си световното клубно първенство след драматична победа във финала с 2:1 срещу аржентинския “Естудиантес”, а сега можете да се изправите отново срещу ваши сънародници – “Ривер Плейт”...

- Това е странно усещане. През цялата си кариера съм играл само веднъж срещу аржентински отбор и това беше “Естудиантес”. Стана много труден мач – от онези, в които дълго време губихме в резултата, но успяхме да изравним и да спечелим в продълженията. Сега предстоящия двубой срещу “Ривер” силно ме мотивира, защото е голям клуб в световно ниво и мисля, че ако се срещнем, ще стране добър мач.

- Вярно ли е, че преди да отидете в “Барселона” е имало вариант да заиграете в “Ривер”?

- Да, но беше много отдавна. Наистина съществуваше такава възможност, когато бях твърде млад, но в края на краищата не се случи и няма смисъл да се връщаме назад.

- Как се промени “Барселона” през всичките години, в които сте в отбора?

- Играта се променя и това е факт. Станахме по-директен отбор. Естествено, не сме загубили идеологията да притежаваме топката – това винаги е било наша запазена марка и основна цел. Искаме да контролираме играта и да владеем топката колкото може по-дълго. Но сега сме приели и идеята, че можеш да стигнеш до голова ситуация само с няколко докосвания, докато преди тази цел ни отнемаше повече време и работа.

- Как се чувствате лично вие в процеса на такава еволюция?

- Ще ви кажа същото, каквото и за Неймар – с времето израстваш, на терена и извън него, започваш да се адаптираш по-лесно към различни обстоятелства. Аз запазих есенцията на моя стил на игра, но мисля, че успях да я издигна и на по-високо ниво откъм качество.

- Как се мотивирате за предстоящото първенство в Япония при положение, че сте спечелили всичко в клубния футбол?

- Нямам нужда от мотивация. Всяка купа е важна, а специално тази от световното клубно първенство ще остави незаличима диря в историята на “Барселона”.

- Отива си една година, в която спечелихте първенството и купата на Испания, Шампионската лига, суперкупата на Европа, а може да добавите към тях и световното клубно първенство и в личен план “Златната топка”. Това ли ще е черешката на тортата?

- Годината беше невероятна. Мислех, че е невъзможно да се повтори 2009-а, когато спечелихме всичко с Пеп Гуардиола (б.р. - тогава "Барса" взе и суперкупата на Испания). Наистина не знаех дали някога ще се доближим до подобно постижение. Но сега сме тук да го направим отново и да превърнем 2015-а в една незабравима година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят