Гръцки и румънски полицаи ще патрулират в Банско

Гръцки и румънски полицаи ще патрулират в Банско. Международните униформени групи станаха традиция за курорта от няколко години и дават добри резултати. Чуждите полицаи дават всякаква информация на своите сънародници туристи, а те се чуствали по спокойни когато видят свой униформен, разказаха в Банско. От вчера 14 полицаи са командировани в ски курорта, за да следят за реда.

В Банско се проведе и ежегодната среща с представители на Британското посолство в България, полицията и туроператорски фирми. Целта на срещата бе поддържане на сътрудничеството между институциите за подобряване на сигурността и спокойствието на британските граждани, посещаващи курорта.

Вицеконсулът г-жа Теодора Манева оповести, че тази година са стартирали специална информационна кампания "Stay safe on the slopes" за своите граждани, която цели те да бъдат информирани за опасностите, които могат да срещнат по време на своята зимна почивка в българските курорти.

По време на деловия разговор зам. кметът Мацурев съобщи, че според данните, постъпили чрез заплащането на туристическия данък, за миналата година 12 хиляди британски граждани са посетили курортния град, което бе повод да направи апел за още по-тясно взаимодействие между местната администрация, посолството и бизнеса за поставянето "на светло" на нощувките, които се реализират в т.нар. "некатегоризирани обекти" - частни апартаменти и други домове, които се отдават и от британски граждани.

Местният туристически съюз, чрез неговия представител Малин Бистрин, също подкрепи апела за по-стриктно прилагане на нормите. По неговите думи, некоректните и неспазващи стандарти некатегоризирани обекти създават от една страна нелоялна конкуренция и от друга не са данъчно задължени лица.

На всички представители беше отново припомнено, че тази година ски пистите на Тодорка са още по-достъпно място за спорт с новия по-бърз шестседалков лифт в местността Шилигарника, както и допълнително монтираните оръдия за сняг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони