Викат премиера на делото „Станишев“ (обзор)

Разпитват още Алексей Петров, Петко Сертов, Иван Драшков, Веселин Близнаков

Станишев с обвинение за загубени доклади

Призовки за разпит по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев ще получат бивши и настоящи високопоставени политици, стана ясно вчера в Софийския градски съд. Най-влиятелният държавник, който трябва да даде показания, е министър-председателят Бойко Борисов.

Станишев отговаря, че като премиер е загубил 7 секретни доклада - от ДАНС, МВР, министъра на отбраната и НАТО. Документите не били върнати в секретното деловодство на Министерския съвет (МС).

Станишев стана обвиняем през 2010 г., след като бившият съветник в ДАНС и подсъдим по делото „Октопод“ Алексей Петров занесе като „лоялен гражданин“ на премиера Борисов доклад-справка, която била предназначена за Станишев, но не е върната в МС. По-късно стана ясно, че справката е писана от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

За да бъдат разпитани, в съда трябва да се явявт и Драшков, и Петров. Сред свидетелите са и бившият министър на отбраната Веселин Близнаков, ексшефът на контраразузнаването Иван Чобанов, бившият директор по сигурността на информацията в ДАНС Веселин Марков и бившият председател на агенцията Петко Сертов, който преди година изчезна безследно за около месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право