Студенти лекуват роботи в Пловдив

Студентите от Медицинския университет в Пловдив са първите в страната, които имат шанс да лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център.

В импровизирано спешно отделение те имат възможност да приложат на практика своите умения върху медицински роботи, които имат реални жизнени функции. С помощта на зададена команда от компютър роботът може да предизвика кашлица.

Компютризираните манекени дишат, имат кръвно налягане и пулс, а сред високотехнологичните манекени има не само възрастни и деца, но и бебета и жени в напреднала бременност.

"С тях може да бъде пресъздадено всяко патологично, критично състояние и болест", обясни директорът на тренировъчния център и преподавател в МУ доц. д-р Благой Маринов. Върху манекените може да се правят всякакви интервенции, както и да се оценяват знанията на студентите в края на курсовете по медицина.

Благодарение на новата методика на обучение студентите се сблъскват с остри състояния като пневмоторакс, оток на ларинкса, научават се да извършват сърдечен масаж и да обдишват пострадали. В зависимост от действията на студентите "пациентът" може да се подобри - ако са правилни, или да се влоши - ако са неправилни и ненавременни. Компютърът отчита грешките на студентите, а на монитора се виждат показателите на пациента във всеки момент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини