Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

107 000 нови пенсионери през 2015 г.

Около 107 000 души ще се пенсионират през 2015 г., съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Това ще е най-големият брой пенсии, отпуснати за 1 година, от 2000 г. насам. През 2014 г. новите пенсионери бяха почти 100 000.

Тенденцията на увеличаване ще продължи и през 2016 г., въпреки че пенсионирането става по-трудно с повишаването на изискванията за възраст и стаж. Разчетите на НОИ показват, че догодина средногодишният брой на пенсионерите ще стигне 2,186 млн., или с над 8000 повече отсега.

Основната причина е, че от 1 януари възможностите за ранно пенсиониране ще се разширят. Хората, на които не им достига до 1 година до необходимата възраст, ще могат да излязат в пенсия, ако имат достатъчно стаж. За всеки недостигащ месец доходът им ще се понижава с 0,4%, като намалението ще е пожизнено.
Прогнозата на НОИ е, че около 11 400 души ще се възползват от тази възможност, което ще увеличи разходите за пенсии с 32 млн. лв.

Според прогнозите догодина осигурените ще бъдат с около 10 000 повече спрямо тази година. Очаква се броят им да стигне 2,763 млн. души. Заради това съотношението между работещи и пенсионери ще се запази 100 към 79. Ситуацията ще се влоши около 2030 г. Тогава се очаква 100 осигурени да издържат 85 възрастни, каза Петков. През 2016 г. средният осигурителен доход се очаква да стигне 755 лв., което е с 32 лв. повече спрямо очаквания размер за тази година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.