Масларова невинна за златния ремонт (обзор)

25 000 лева ще струва на данъкоплатеца проточилият се напразно над 5 години съдебен процес

Оправдани са и останалите петима подсъдими

Бившият социален министър от кабинета „Станишев“ Емилия Масларова не е присвоила нито стотинка от ремонта на социалния дом в Стара Загора. Решението взе Софийският градски съд, след като в продължение на 5 г. тя се защитаваше от обвинението, че е прибрала над 11 млн. лв. от реконструкцията на сградата.

С Масларова на съд бяха пратени и бившият й заместник Димитър Димитров, главният секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесменът и неин семеен приятел Венцислав Драганов, Михаил Методиев, който е шеф на фирма „Стара Загора 2007“, спечелила обществената поръчка за ремонта, и експертът Росен Стефанов, който удостоверил, че СМР са извършени. Прокуратурата твърди, че при реконструкцията са фактурирани дейности в много по-голям обем от реално извършените.

Съдия Димитрина Ангелова обаче не откри доказателства и оневини всички подсъдими.

„По това дело съм направил всичко, което ми е по силите да разкрия истината, защото според мен има престъпление. Убеден съм, че присъдата ще бъде отменена, защото не е възможно, когато едно строителство струва 8 млн. лв., а държавата предоставя 19 млн. лв. и експертите установяват, че само девет милиона ги има в сградата, този процес да не е свързан с престъпление“, заяви на излизане от залата прокурор Калин Софиянски.

Адвокатът на Масларова - Ина Лулчева, обаче коментира, че е несериозно един министър да се обвинява, че плочките струват 15, а не 5 лв. „Използваха се популистки похвати, че видите ли е осъществен един скъп ремонт, който е могъл да бъде по-евтин“, каза тя. И постави въпроса за загубеното време и пари. Разноските по делото, които възлизат на над 25 хил. лв., са за сметка на държавата.

Масларова не коментира решението на съда.

Процесът срещу нея ще се запомни с „отпадането“ на основния прокурорски свидетел - шофьора на Драганов Тодор Павлов, който пред разследващите твърдеше, че е носил пачки с пари на Масларова, а пред съда се отметна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право