Романът „432 херца” спечели наградата “Хеликон”

Романът “432 херца” от Недялко Славов (ИК “Хермес”) е тазгодишният носител на наградата “Хеликон” за нова българска художествена проза. Отличието му бе връчено в понеделник вечерта в столичната книжарница “Хеликон-Витоша”.
Славов е 14-ият носител на престижната статуетка. Решението е на жури, председателствано от Калин Донков и с членове Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров. Те са избрали “432 херца” заради “извисеността и хуманноста на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа”.

“Ако трябва да се доближим до образността на автора, в “432 херца” той е постигнал автентичните трептения, присъщи на най-красивата и магнетична литература”, каза в словото си Калин Донков. Според него литературната 2015-а е била “щедра на стойностни литературни творби” от български автори. Журито е прегледало повече от 100 творби. “Сред тях има чудесни романи, повести и сборници с разкази. И този път изпитахме съжаление, че наградата е само една. Всяка от номинираните 12 книги, а и ред заглавия, които не попаднаха в номинациите, заслужаваха за нещо да бъдат отличени”, допълни Донков.

Сред останалите номинирани заглавия са “Скарида” на Димитър Коцев–Шошо, “Разглобено лято” на Людмил Тодоров, “Една и съща река” от Здравка Евтимова, “Печатарят” на Силвия Томова, “Орлов мост” на Владимир Зарев, “Отклонения наесен” от Чавдар Ценов, “Котката” от Мариана Найдова” и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура