Турция ни пуска газ от Азербайджан

Възраждаме идеята за доставка на азербайджански газ с изграждането на интеркоректорна газова връзка с Турция. Това обяви премиерът Бойко Борисов след разговора си с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. “Искаме нашият газоразпределител “Балкан”, който започваме да правим с Гърция, да направи разпределение на газ от всички посоки, от които ще идва “синьото гориво”. Искаме да направим така, че да можем да пренасяме газ от различни държави и да не прескачаме никого”, добави Борисов.

Двамата са разговаряли и за скорошното откриване на скоростен влак София - Истанбул. Друга тема на разговора е била бежанската вълна към Европа през Турция и трафика на хора. “През последните седмици миграционният натиск го няма - Турция положи много усилия”, каза Борисов. От думите му се разбра още, че на ниво главни прокурори и министри двете страни готвят операции срещу трафиканти на хора. Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме, каза Борисов по повод изграждането на съоръжение на външната граница на ЕС с Турция. Той обясни, че нашата ограда подпомага усилията срещу нелегалните имигранти и цели всички те да минават през ГКПП.

Турският премиер: Не искаме напрежение с Москва

Турция няма желание за напрежение с Русия, това влияе на съседните региони и на световния мир, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. Двамата са обсъдили напрежението между двете страни, което възникна, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач за нарушаване на въздушното пространство на границата със Сирия. “Едно от най-важните качества на мъжа е търпението”, каза Борисов. Той припомни думите на Путин в Анкара, че България ще загуби всичко след отказа ни за изграждане на “Южен поток”.

Ахмет Давутоглу и Бойко Борисов се договориха правителствата на Турция и България да заседават съвместно през април в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини