Реформаторският блок с оферта към ГЕРБ за 6 месеца подкрепа (обзор)

Реформаторският блок без ДСБ ще преговаря с ГЕРБ за актуализация на управленското споразумение, обяви съпредседателят Найден Зеленогорски след тежко заседание на Изпълнителния съвет на десните. На него ДСБ отново потвърди, че излиза в опозиция, а останалите - че остават на власт, въпреки “безпокойството от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство”.

РБ ще искат в новия документ да се запише срок от 6 месеца, в които да има и съдебна реформа, и да се приеме антикорупционният закон “Кунева”, отхвърлен през лятото.

На сбирката е станало дума дали Радан Кънев ще подаде оставка като съпредседател на ПГ, но не е получен отговор, разказаха присъствали. Темата вероятно ще бъде поставена на заседанието на ПГ, което е насрочено за тази сутрин.

Лидерът на ДСБ обяви на отделен брифинг в парламента, че партията ще има Национално събрание на 13 март, а това е форумът, който може да реши да се излезе от РБ. И обясни, че е предложил на колегите си в коалицията да поискат оставка на кабинета и формиране на нов в рамките на действащия парламент. Това не се приело, макар и “не единодушно”. Кънев прогнозира още, че “през лятото всички ще бъдем в опозиция”.

ДСБ имат петима депутати, които ще гласуват различно от управляващите, когато това се налага и не се предлагат реформаторски мерки, а ГЕРБ, ДПС и АБВ пазят статуквото.

На въпрос нормално ли е Петър Москов да остава министър, Кънев коментира, че не може програмата на Москов да е била добра, а днес да стане лоша.

Вотът е днес

Конституцията пак на косъм?

Групата на РБ ще решава днес как ще гласува на трето четене промените в конституцията. За да бъдат приети текстовете, те се гласуват анблок и поименно със ставане от място. Нужни са поне 180 гласа. Затова е ключов вотът на всеки от РБ. Очаква се поне половината да са “за”, но не е ясна позицията на ДСБ. Важно ще е още никой от управляващото мнозинство да не отсъства.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Без ново споразумение

“Смятам, че това е несъстоятелно.” Така зам.-шефът на ГЕРБ и водач да депутатите от партията Цветан Цветанов реагира на идеята на Реформаторския блок да се подпише актуализирано управленско споразумение с ангажимент за конкретни реформи в рамките на 6 месеца.

“Всичко това, което сме направили преди 1 г., сме се ръководили от националните интереси. Днес не смятам, че трябва да коментираме емоционалните изказвания на когото и да било. Когато сме направили взаимните компромиси, за да направим стабилно правителство, за да можем действително да стабилизираме държавата и да правим политики, които да са полезни за обществото, е несериозно да излезеш и да си тръгнеш”, каза още Цветанов. По думите му никой не може да поставя условия пред ГЕРБ, а трябва разговор. И той като лидера си Бойко Борисов не прие, че ДСБ са излезли в опозиция, докато имат представители в изпълнителната власт. Цветанов не хареса и идеята на лидера на ДСБ Радан Кънев за оставка на сегашното правителство и съставяне на ново между ГЕРБ и РБ в този парламент. По-рано Цветанов обяви, че премиерът прави усилия до края на седмицата да има нов министър на правосъдието. Преговори се водели с трима кандидати, двама от които магистрати, обясни той. Според източници на “Труд” ГЕРБ още не са се отказали от идеята правосъдието да се поеме от вицепремиера от ДБГ Меглена Кунева.

Областният управител на Сливен подаде оставка

Областният управител на Сливен Димитър Сяров (ДСБ) оповести, че подава оставка по политически причини. Оттеглянето му не бе изненада, тъй като часове по-рано в социалната мрежа той обяви намерението си. Сяров е член на националното ръководство на ДСБ от 5 години. "Не съм имал никакви колебания за оставката", заяви той. Сяров посочи, че е бил предложен от Радан Кънев за поста и затова се оттегля.

Чакат решението на губернатора на Видин

Губернаторът на Видин Момчил Станков още не е обявил дали ще хвърли оставка по партийната повеля на ДСБ. Според източници, близки до областния управител, засега това било малко вероятно. Оставка обаче се очаква от зам. областния управител на Варна Цветомир Петков.

Кадър на ДСБ остава в МВР

Зам.-министърът в МВР Цвятко Георгиев, който е от квотата на ДСБ в управлението, засега няма да подава оставка, научи “Труд”. Според запознати той бил по-близък до здравния министър Петър Москов, отколкото до лидера на партията Радан Кънев. Официално решение обаче все още няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини