Върховенството на закона е над морала на Панов и Куцкова

На пърформансите, организирани от Съюза на съдиите в България в последните дни, трябва да се гледа единствено като на следващ етап от опита за овладяване на съдебната система и смяната на настоящия главен прокурор.

Безусловно ясни станаха и кукловодите на атаките срещу Темида и в частност срещу Сотир Цацаров - олигарси като Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев, изпитващи страх от скорошни обвинения и използващи широк набор от “оръжия” за постигане на своите цели - от провалени политици като Иван Костов и Радан Кънев, през провалили се министри като Христо Иванов и се стигне до неуспели кариеристи като съдия Нели Куцкова и даващи заявки за политици като председателя на ВКС Лозан Панов. Олигарси, които, за да не присъстват лично, изпратиха на предните редици своите служители и процесуални представители пред родното правосъдие.

Окончателното приемане на промените в конституцията, разбира се, не отказва кукловодите на дестабилизацията на съдебната власт. Единствено като провокация към институцията Висш съдебен съвет може да се разглежда поредният опит на съдия Нели Куцкова да си издейства избирането за председател на Софийския апелативен съд. След като вече веднъж ВСС отказа да я избере, тя обжалва и Върховният административен съд прие, че кадровиците на Темида не са изразили публично становището за негативния вот спрямо Куцкова.

Добре би било, ако този четвъртък членовете на ВСС, които няма да подкрепят Куцкова, ясно и без страх от атаките, които ”добрите” медийни бухалки ще предприемат срещу тях, обяснят на “вечната” кандидатка за управленски постове, че в съдебната система нямат място административни ръководители, които отделят повече време за синдикална и политическа дейност, както и за обикаляне на телевизионните студиа, отколкото за правораздаване и управление на съда. Защото само преди седмица стана ясно, че друг “герой” от административните ръководители на съдебната власт - председателят на Софийския районен съд Методи Лалов - вероятно заради натовареността му като строител и интериорен дизайнер на съдебни сгради, не е намерил за необходимо да приключи в срок куп съдебни дела.

А за да покажат на Куцкова, че мястото й всъщност не е в стола на председател на САС, а далеч повече й отива да се включи активно в политиката, членовете на ВСС могат да припомнят на някогашния кандидат за вицепрезидент и как любимият й Съюз на съдииите в България атакуваше в началото на годината настоящия председател на ВКС Лозан Панов, а днес го величае. Това е необходимо и защото именно Панов ще бъде най-големият радетел за избирането на Куцкова, нищо че като говорител на ССБ тя бе в основата на атаките срещу неговия избор през януари т.г. Добре би било, ако този път Панов не използва политически аргументи в подкрепа на кандидатурата на Куцкова, нито си служи с абсурдни примери от типа, че “моралът стои над закона”.

Понеже твърдят, че моралът е над всичко, то тогава най-добре Панов и Куцкова да поемат отговорност, да се откажат от имунитетите си, които ползват като магистрати, и напуснат съдебната система, за да се впуснат в политиката. Морално би било, вместо да говорят от съдийската банка, Панов и Куцкова да слязат при хората и да опитат да спечелят доверието им. Само така ще сме сигурни, че говоренето за морал не е напразно, а ще е последвано и от реални действия.

Последните изяви на Панов и на Куцкова са странни, защото те добре съзнават, че преминават границите на допустимото поведение за един съдия, още повече председател на ВКС и кандидат за председател на САС. Все странности, които трудно могат да намерят логично обяснение, като това как само за броени месеци от “гнила ябълка” скандалната съдийка Румяна Ченалова бе превърната в “знаме” на съдебната реформа и “борец” с корупцията в правосъдието. Но очевидно, че за кукловодите на опита за овладяване на съдебната система - целта оправдава средствата, дори това да значи погазване на разделеността на властите от съдия №1.

А това е само малка част от огромния пъзел от проблеми, в който ще попадне новият правосъден министър. Ситуацията в съдебната система наистина е драматична и не толкова защото тя е по-зле работеща от всяка друга сфера на обществения живот, а защото през последната година бяха предприемани само деструктивни действия спрямо нея.

Надежда за нормализация и възстановяване на стабилността в правосъдието има, както има и огромни очаквания за осъществяването на реални и бързи реформи. А за да се случат те, след изхвърлянето от изпълнителната власт на проваления министър необходимо е прочистване и на съдебната власт, в която няма място за политически ангажирани съдии, като малцината участващи в пърформансите на стълбите пред Съдебната палата, нито за неуспели кандидати за вицепрезидент, а още по-малко за действащ председател на Върховния касационен съд, който си позволява да се държи като политик. Защото ако моралът все повече е променлива величина, то върховенството на закона ще е все по-необходимо.

Понеже твърдят, че моралът е над всичко, то тогава най-добре Панов и Куцкова да поемат отговорност, да се откажат от имунитетите си, които ползват като магистрати, и напуснат съдебната система, за да се впуснат в политиката. Морално би било, вместо да говорят от съдийската банка, Панов и Куцкова да слязат при хората и да опитат да спечелят доверието им. Само така ще сме сигурни, че говоренето за морал не е напразно, а ще е последвано и от реални действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари