Намалиха глобата за липса на "Гражданска отговорност" от 400 на 250 лева

Депутатите приеха санкцията за физически лица при първо нарушение за несключена „Гражданска отговорност“ да е в размер на 250 лв., предаде Фокус.

Предложението направи народният представител от ПГ на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на обсъждането на проект за Кодекс на застраховането на второ четене. „Сега колеги, ние искаме да наказваме хората с глоба 400 лв., затова, че не са сключили застраховка гражданска отговорност. Едно лице може да застрахова автомобила си с няколко различни застрахователни полици. Едно от тях може да бъде „Автокаско“, „Гражданска отговорност“ или трети вид.

Ако настъпи застрахователно събитие, лицето ще получи обезщетение от една полица и трябва изрично да декларира изрично по коя. Ето една несправедливост“, зави от парламентарната трибуната той. „Имайки предвид какъв е жизненият стандарт в България и че една голяма част от водачите са пенсионери, мисля че справедливата глоба за физическите лица за първо нарушение 250 лв. Надявам се да подкрепите това предложение, защото целта е да бъдат стимулирани хората да сключват „Гражданска отговорност“, а ако втори път наруши закона - да бъде санкциониран по най-строгия начин“, обясни Байрактаров. Предложението му беше прието. Санкцията за физически лица при повторно нарушение е в размер на 800 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини