Щангисти от Азербайджан са хванати с допинг, подозират двама българи

Има положителни допинг проби от последното световно първенство по вдигане на тежести в Хюстън (САЩ) и според неофициална информация трима от хванатите са състезатели на Азербайджан, а двама от тях са българи. В средите на родните щанги се говори, че става въпрос за Валентин Христов, който стана трети в кат. 62 кг., както и за Силвия Ангелова, а третият е местен щангист. Ако информацията се потвърди, двамата би трябвало да бъдат наказани доживот, защото тяхното провинение е второ със забранени препарати. Сред хванатите не е Боянка Костова, която стана шампионка за азерите в Хюстън с два световни рекорда в кат. 58 кг.

По-късно германската агенция ДПА съобщи за положителната проба на Ангелова, но липсваше името на Христов. Според публикацията общо четирима щангисти на световното са с позитивни тестове, но имената на другите засега не се съобщават. Христов и Ангелова се върнаха на подиума през април след изтърпяно 2-годишно наказание заради допинг на европейското в Албания през 2013 г.
Същевременно президентът на Българската федерация по щанги (БФЩ) Неделчо Колев информира на пресконференция, че от 1 декември са освободени петимата платени служители на централата, защото от три месеца не са получавали заплати. Самият той не е на щат, а финансирането от държавата е спряно заради продължаващата криза след 11-те положителни проби за допинг от пролетта.
Колев отново изложи своята теза за спешното пътуване и участие на световното на нашите състезатели, което бе наречено от спортния министър Красен Кралев „екскурзия“.
„Да, похарчихме 62 300 лева за участието в Хюстън, но парите от държавата дойдоха два дни след като вече бяхме в Америка - каза Колев. - При самото заминаване нямахме пари и се наложи да харчим наши лични. Според мен министър Кралев е подведен и затова искахме среща с него да му обясним как стоят нещата, но тя така и не се състоя.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт