Забраниха класика на Марк Твен в училище във Филаделфия заради думата "негър"

„Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен е била забранена за изучаване в квакерско училище във Филаделфия, Философията на школото е „мирното разрешаване на конфликти, търсене на истината и сътрудничество”. В духа на тази философия управата на училището решила, че "обществената цена за четенето на книгата в 11 клас е по-голяма от нейните литературни стойности", пише "Гардиън".

Според Ърнест Хемингуей "цялата съвременна американска литература води своето начало именно от тази книга за историята на едно момче, което е герой и в "Приключенията на Том Сойер". Хъкълбери Фин фалшифицира собствената си смърт, за да избяга от баща алкохолик, среща роба беглец Джим и започват приключенията му, описани от Марк Твен.

Романът е издаден за пръв път през 1884 г. Думата "негър" се среща повече от 200 пъти в текста. Преди 4 години едно издателство пусна на пазара преработена версия, в която „негър” беше заменен с "роб". Мотивът бе да се заобиколи цензурата, която е причина "тези важни образци на литературата да биват премахвани от училищните програми по света".

Въпреки това управата на квакерското училище във Филаделфия решава да изхвърли от учебната програма книгата. Директорът на училището изтъква, че някои ученици са сметнали "използването на думата с "н" за доста провокативно”.

"Не смятам, че това е цензуриране. Наистина съм на мнението, че това е възможност за училището да направи крачка напред в това да се вслушва в учениците си", обяснява директорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят