Турист почина на бул. „Мария Луиза“ в столицата

Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Къща на клошар изгоря до основи в Дичин Огнеборци спасили стопанина от пламъците

ЗК Лев Инс е готова да съдейства на институциите срещу киберпрестъпността Изявление на ЗК Лев Инс по повод кибератаката в НАП

Най-малко 32 жертви на мълнии в Индия, десетки са ранени

8 европейски държави създават механизъм за разпределение на спасени мигранти

25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Русе

С 3% повече новородени в Шуменско

Мъж наръга 50-годишна жена в корема в Плевенско

Съдят надрусан шофьор без книжка, карал кола с фалшиви номера

66-годишен мотоциклетист е загинал при катастрофа край Кърджали

Сестрите Стоеви ще продължат да играят за България

Руското министерство на отбраната: Самолетите ни не са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея

Дезинфекцират паркингите по магистрала „Тракия“ заради африканската чума

Пийнала казахстанка катастрофира в дърво край Габрово

Земята може да ускори въртенето си заради топенето на ледниците

Топенето на леда, предизвикано от глобалното затопляне може да доведе до ускоряване на въртенето на Земята и изместване на оста й, посочват изследователи, цитирани от Live Science. Това би могло да промени часовете на изгрев и залез, както и продължителността на деня, които зависят от скоростта на въртене на планетата около оста й. Предишни проучвания установяват, че скоростта на въртене на Земята се променя с времето, предаде „Фокус“.

Древните вавилонски, арабски и гръцки астрономи са записвали кога и къде е имало затъмнения. Това познание, съчетано с астрономически модели позволява да се изчислят позициите на Земята, Слънцето и Луната в който и да е ден и час, а от там и скоростта на въртене на нашата планета. Гравитационното въздействие на Луната и Слънцето върху Земята неумолимо забавя темпото на въртене. В краткосрочен план обаче различни фактори също могат да окажат влияние.

Доказано е, че топенето на ледниците, вследствие на глобалното затопляне, е довело до значително увеличение на морското равнище през 20 век. На теория, повишаването на нивото на моретата и океаните, което се изчислява на между 1.5 и 2 милиметра на година, би трябвало леко да измести оста на Земята и да увеличи скоростта на въртене.

Разтопяването на полярните ледени шапки отнема от тежестта над намиращите се отдолу скали и те се издигат нагоре. Полюсите стават по-малко плоски, а планетата по-закръглена. Това от своя страна би трябвало да наклони Земята и да доведе до увеличаване на скоростта й на въртене. Досега обаче не са открити доказателства в подкрепа на тази теория. Проблемът е наречен „енигма на Мунк“ на името на океанографа Уолтър Мунк, който пръв се сблъсква със загадката.

Ново изследване вероятно е разрешило енигмата. Екипът, ръководен от геофизика Джери Митровица от Харвардския университет, отбелязва, че според предишни проучвания топенето на снеговете е с 30 процента по-малко от преполаганото от Мунк, което значително намалява предвидената промяна на оста и въртенето на Земята. Нещо повече, учените са установили, че предишни изследвания са отчитали неправило степента на деформация, която ледниците причиняват на скалите и въздействието им върху въртенето на планетата около оста й. Наред с това, взаимодействията между мантията и външното ядро на Земята би трябвало да допринасят за забавянето на въртенето.

Взимайки предвид всички корекции, учените са открили, че ефектът върху Земята от топенето на ледниците и увеличаването на морското равнище съответства на теоретичните прогнози, астрономичните наблюдения и на данните от геодезични измервания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.