Земята може да ускори въртенето си заради топенето на ледниците

Топенето на леда, предизвикано от глобалното затопляне може да доведе до ускоряване на въртенето на Земята и изместване на оста й, посочват изследователи, цитирани от Live Science. Това би могло да промени часовете на изгрев и залез, както и продължителността на деня, които зависят от скоростта на въртене на планетата около оста й. Предишни проучвания установяват, че скоростта на въртене на Земята се променя с времето, предаде "Фокус".

Древните вавилонски, арабски и гръцки астрономи са записвали кога и къде е имало затъмнения. Това познание, съчетано с астрономически модели позволява да се изчислят позициите на Земята, Слънцето и Луната в който и да е ден и час, а от там и скоростта на въртене на нашата планета. Гравитационното въздействие на Луната и Слънцето върху Земята неумолимо забавя темпото на въртене. В краткосрочен план обаче различни фактори също могат да окажат влияние.

Доказано е, че топенето на ледниците, вследствие на глобалното затопляне, е довело до значително увеличение на морското равнище през 20 век. На теория, повишаването на нивото на моретата и океаните, което се изчислява на между 1.5 и 2 милиметра на година, би трябвало леко да измести оста на Земята и да увеличи скоростта на въртене.

Разтопяването на полярните ледени шапки отнема от тежестта над намиращите се отдолу скали и те се издигат нагоре. Полюсите стават по-малко плоски, а планетата по-закръглена. Това от своя страна би трябвало да наклони Земята и да доведе до увеличаване на скоростта й на въртене. Досега обаче не са открити доказателства в подкрепа на тази теория. Проблемът е наречен „енигма на Мунк“ на името на океанографа Уолтър Мунк, който пръв се сблъсква със загадката.

Ново изследване вероятно е разрешило енигмата. Екипът, ръководен от геофизика Джери Митровица от Харвардския университет, отбелязва, че според предишни проучвания топенето на снеговете е с 30 процента по-малко от преполаганото от Мунк, което значително намалява предвидената промяна на оста и въртенето на Земята. Нещо повече, учените са установили, че предишни изследвания са отчитали неправило степента на деформация, която ледниците причиняват на скалите и въздействието им върху въртенето на планетата около оста й. Наред с това, взаимодействията между мантията и външното ядро на Земята би трябвало да допринасят за забавянето на въртенето.

Взимайки предвид всички корекции, учените са открили, че ефектът върху Земята от топенето на ледниците и увеличаването на морското равнище съответства на теоретичните прогнози, астрономичните наблюдения и на данните от геодезични измервания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят