Германия слага край на езика на омразата в интернет

Германия се е договорила с Facebook, Twitter и Google да отстраняват език на омраза от интернет в рамките на 24 часа след засичането му, пише CNET, цитиран от "Фокус". Споразумението ще улесни антирасистките организации в усилията им да сигнализират за език на омраза на всяка от тези онлайн платформи.

Германски официален представител посочва пред AFP, че сигналите ще се разглеждат от специални екипи, който ще решават дали съдържанието нарушава германските закони, забраняващи езика на омраза, а не само условията за ползване на страниците. Все още не ясно както точно ще се процедира, кой ще има последната дума и дали ще има възможност за обжалване. Не знае и дали отстранените публикации, които няма да се виждат в Германия, ще бъдат недостъпни и извън страната.

Поводът за сключване на договора са тревогите, че социалните мрежи биха могли “да се превърнат във фанфар на крайно дясното”, казва германският правосъден министър Хайко Маас. Стъпката може да се окаже вододелен момент за социалните мрежи. Досега повечето социални медии се опитваха да прилагат отделни набори от правила в рамките на условията си за ползване за потребителите по целия свят. Това доведе до проблеми, особено в държави с диктаторски режими или деспотични правителства, които прилагат рестрикции спрямо определени видове изображения или езикови изразни средства. Споразумението с Германия ще допринесе да се ограничи езикът на омраза на тези сайтове, но би могло да доведе до нарушаване на свободата на словото в интернет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят