Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Често срещан химикал обръща хода на нормалните възрастови промени

Ново изследване на екип от Мерилендския университет в САЩ показва, че обикновен химикал може да обърне хода на преждевременното остаряване при болестта прогерия и вероятно дори на нормалното остаряване, пише Gizmag, цитиран от „Фокус“.

Малки дози метилтиониниев хлорид (метиленово синьо) са в състояние да излекуват уврежданията на клетките, предизвикани от генетичния дефект, който причинява прогерия. Учените определят скоростта и надеждността на лечебното въздействие като “магически”.

Прогерия е рядка болест, която засяга деца. Симптомите обикновено се проявяват през първата година от живота и приличат на нормално остаряване, но с бързо темпо. Страдащите от болестта отслабват, костите им губят здравината си, кожата се набръчква, наблюдава се косопад, а фаталният край настъпва най-често в тинейджърска възраст. Заболяването е причинено от дефект в гена, контролиращ производството на протеина ламин А, който е част от клетъчното ядро. Според екипа от Мериленд здравите клетки взимат част от всяка молекула ламин А, което й позволява да функционира правилно. При прогерия молекулите остават непроменени и нарушават функцията на клетъчната мембрана.

Учените за пръв път са установили до каква степен прогерия засяга митохондриите, които са електроцентралите на клетките. По-значимото откритие обаче е, че малки дози метиленово синьо – често срещан, евтин химикал може да върне назад симптомите на болестта за по-малко от осем седмици. Произведеното за пръв път през 1876 година метиленово синьо се използва за терапия на псориазис и други заболявания, в случаи на цианидно отравяне и дори за почистване на аквариуми, тъй като токсичността му е ниска и не вреди на рибите.

Според екипа метиленовото синьо е в състояние да въздейства и на ефектите на нормалното остаряване на здрави клетки, включително на уврежданията на митохондрия. Следващата стъпка е провеждане на тестове върху животни. При успех, метиловото синьо би могло да се използва за лечение на прогерия, както и за терапии против стареене, за козметика и хранителни добавки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.