Гигантски астероид ще прелети покрай Земята на Бъдни вечер

Тази година човечеството получава астероиди по всякакви поводи, пише Popular Science. Най-напред астероидът “Голямата тиква” мина за бонбони на Хелоуин, а сега на Бъдни вечер очакваме друг астероид да напълни коледните чорапи с въглеродни хондрити, коментира изданието.

Астероидът 163899, познат още като 2003 SD220, ще прелети покрай Земята на безопасните 10,7 милиона километра, което е приблизително 28 пъти разстоянието до Луната.

Той е космическа скала със забележителни размери - широчината му е между 0,8 и 2,5 километра. Скоростта му е около 8 километра в секунда.

Небесното тяло ще е видимо само с телескоп, но няма място за притеснения, ако го пропуснем, тъй като астероидът ще се върне отново през 2018 и 2021 година.

Експерти от американската Национална космическа агенция (NASA) обясняват, че това е първото от пет приближавания на астероида, позволяващи радарно засичане, които предстоят в следващите 12 години.

По време на прелитанията учените ще направят измервания, които ще дадат възможност да се изчисли масата на небесното и да се анализират плътността и вътрешната му структура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл